Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων στις πολυκατοικίες έπειτα από δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
Παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελεί σύντομα η συγκέντρωση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών στην είσοδο της πολυκατοικίας ώστε να παρθούν αποφάσεις στο πλαίσιο της συγκέντρωσης. Τη «νέα εποχή» στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών εγκαινίασε με μια του απόφαση το Πρωτοδικείο της Αθήνας, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Συγκεκριμένα το Τμήμα Μισθωτικών Διαφορών του Πρωτοδικείου έκρινε πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη ρητή πρόβλεψη στον κονονισμό της πολυκατοικίας, η λήψη αποφάσεων για τα καθημερινά προβλήματα μέσω της διαδικτυακής ψηφοφορίας είναι απόλυτα νόμιμη.
Η υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη, αφορούσε διαρροή λυμάτων και προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα της πολυκατοικίας. Με πρωτοβουλία της διαχειρίστριας διενεργήθηκε αυτοψία από το Γενικό Κλιμάκιο Δημόσιας Υγείας. Η υπηρεσία σε έγγραφό της περιγράφει τα ευρήματα αλλά δηλώνει αναρμόδια να εντοπίσει τα ακριβή αίτια της διαρροής στην πολυκατοκία. Παράλληλα καθιστά υπεύθυνη τη διαχειρίστρια για ανεύρεση λύσης.
Ως όφειλε η διαχειρίστρια λαμβάνει δύο οικονομικές προσφορές και ενημερώνει σχετικά με ηλεκτρονικά μηνύματα τους ιδιοκτήτες. Και πάλι μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες πως η πλειοψηφία συμφώνησε με την επιλογή της προσφοράς. Ο ενάγων από την πλευρά του και όπως προκύπτει από το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, δια της ίδιας οδού ενημέρωσε πως είχε στη διάθεσή του μια οικονομικότερη προσφορά.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση με φυσική παρουσία μόνο συνιδιοκτητών, στην οποία παρουσιάστηκαν άλλες προτάσεις. Τελικά η πρόταση για τρίτη προσφορά απορρίφθηκε, καθώς ο τεχνικός δεν μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι όλοι οι ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε άλλη πόλη εκτός Αθηνών και κάποιοι εκτός Ελλάδας, είχαν λάβει γνώση της προσφοράς και ουδείς αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ενάγων έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό.
Πηγή: dikaiologitika.gr