ΟΠΕΚΕΠΕ: Χάος με τις πληρωμές – Αγρότες σε απόγνωση

Ένα νέο λάθος στις πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στο φως η ιστοσελίδα ΟΤ.gr, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τα προβλήματα διαχείρισης του Οργανισμού και εντείνοντας τις ανησυχίες για την επικείμενη καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πρόσφατο σφάλμα αφορά τις εκκαθαριστικές πληρωμές για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, ενώ η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβεβαιώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα καταβαλλόταν το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ και είχε ενημερώσει σχετικά την τράπεζα, τελικά η πληρωμή ανήλθε μόνο σε 14 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο αυτό περιστατικό, σύμφωνα με γνώστες των ζητημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά αποκαλύπτει ότι η κατάσταση στον Οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται υπό επιτήρηση και διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις, επιδεινώνεται. Ερωτήματα εγείρονται επίσης για το πώς ένας Οργανισμός που μέχρι το 2020 λειτουργούσε σχετικά ομαλά, το 2024 βρίσκεται πλέον σε καθεστώς επιτήρησης.

Συνεχή τα ατοπήματα

Όμως συνεχή είναι τα ατοπήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μόλις πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε το φιάσκο με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπου 197.000 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν το ποσό των 52,3 εκατ. ευρώ για λανθασμένες ενισχύσεις, που καταβλήθηκαν το 2022, από… σφάλμα του τεχνικού συμβούλου.

Το επόμενο περιστατικό, αφορούσε το μπλοκάρισμα της δωρεάν εφαρμογής FAST για την ενεργοποίηση των οικολογικών σχημάτων, έτσι ώστε, σύμφωνα με καταγγελίες συνεταιριστών, ασφαλιστικών γραφείων και Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), να προωθηθούν εφαρμογές επί αμοιβή του τεχνικού συμβούλου, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος στους αγρότες.

«Την ατζέντα λειτουργίας την βάζει ο τεχνικός σύμβουλος ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ;», σχολιάζουν στον ΟΤ καλά πληροφορημένες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι παροικούντες και οι υπάλληλοι του οργανισμού γνωρίζουν καλά τις τακτικές του τεχνικού συμβούλου, οι οποίες οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανεξήγητο παραμένει το γεγονός, ότι ενώ χιλιάδες αγρότες που υπέβαλαν ενστάσεις για το 2023, τα στοιχεία που κατέθεσαν τη δεδομένη χρονιά, δεν λήφθηκαν υπόψη, γιατί ο τεχνικός σύμβουλος δεν πρόλαβε να φτιάξει το κατάλληλο λογισμικό και έμεινε κολλημένος στο 2021.

Συγχρόνως, αναπάντητη παραμένει η επιμονή του ΟΠΕΚΕΠΕ να «ανεβάσει αργά την αίτηση ΟΣΔΕ του 2024 περιμένοντάς τον τεχνικό σύμβουλο να φτιάξει τη δική του, που όταν ανέβηκε γέμισε τον κόσμο προβλήματα», λένε χαρακτηριστικά.

Αποδυναμώνεται το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από την άλλη μεριά, ο Οργανισμός αποδυναμώνεται με τους ίδιους τους εργαζομένους να καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε προσωπικό. Μάλιστα, το ερώτημα που απευθύνεται είναι πώς γίνεται ένας Οργανισμός που θα πληρώσει σε αγρότες από το 2022 έως το 2027 από τη νέα ΚΑΠ περί τα 20 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προσλάβει 50 υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη ανακοίνωσε προσλήψεις, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει, μένοντας επί της ουσίας οι εξαγγελίες στο…χαρτί.

Όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων, κρίνεται απαραίτητο και επιτακτικό επιτέλους να λυθεί ο γόρδιος δεσμός ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικού συμβούλου, ο οποίος έχει αποδειχθεί για τους αγρότες επιζήμιος και κοστοβόρος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούν, ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσω της επιτήρησης του Οργανισμού από το ΥπΑΑΤ, αλλιώς η… καυτή πατάτα δεν θα πάει στον σύμβουλο αλλά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όποιος και αν είναι τότε.

Πηγή: ot.gr