Τράπεζες: Αυξημένες προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω e-banking βάζουν οι τράπεζες αδιαπραγμάτευτα, ξεσηκώνοντας την οργή των πελατών τους.

Οι έξτρα 12 χρεώσεις αφορούν σχεδόν κάθε είδους συναλλαγή όπως ανάληψη μετρητών, εμβάσματα εσωτερικού ή εξωτερικού, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, συνδρομές καρτών οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο από πριν, τους συναλλασσόμενους.

Μονόδρομος είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ειδικά μετά την πανδημία, και όλες οι τράπεζες οδηγούν τους πελάτες τους στο να χρησιμοποιούν το e-banking για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι δωρεάν, αφού χρεώνουν υψηλά αυτές τις υπηρεσίες, για τις οποίες τις περισσότερες φορές η εναλλακτική είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Τράπεζες: Έξυπνοι τρόποι

Για παράδειγμα, οι ταμίες στα υποκαταστήματα των τραπεζών οι οποίοι άλλοτε ολοκλήρωναν όλες αυτές τις συναλλαγές είναι υπό εξαφάνιση, ενώ και τα ΑΤΜ για την ανάληψη μετρητών, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους αρχίζουν σιγά-σιγά να είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές, που αναγκάζονται οι πολίτες να τραβήξουν χρήματα από άλλη τράπεζα γιατί απλά δεν έχουν την επιλογή σε κοντινή απόσταση.

Τι χρεώνουν οι τράπεζες σε προμήθειες

Ενδεικτικά, οι χρεώσεις, για παράδειγμα, για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας είναι κοντά στα 2,5 ευρώ, ενώ η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας επιβαρύνεται με περίπου 30 ή 40 λεπτά του ευρώ.

Για να ανανεώσει κανείς τη χρεωστική του κάρτα όταν λήγει έχει ένα κόστος 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας ξεκινά από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ, για όσους όμως έχουν αυξημένα προνόμια.

Ποιες είναι οι 12 προμήθειες των τραπεζών

Ο κατάλογος με τις προμήθειες των τραπεζών που επιβαρύνουν τους πολίτες αναλυτικά:

Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τράπεζες: Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Δεδομένα και σενάρια

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καλείται υπό την προεκλογική πίεση και κυρίως υπό την πίεση της κοινής γνώμης, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που αφορούν στην προστασία των ευάλωτων από την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και τις προμήθειες, ώστε να δημιουργήσει, έστω και καθυστερημένα, έναν «κυματοθραύστη»

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκονται οι τράπεζες, με τους τόνους να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών και κυρίως όσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιέζονται ολοένα και περισσότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Σε ένα βαθμό, η τραπεζική αγορά ανέμενε ότι θα μπει στο «κάδρο» και θα «σκάσει» πάνω της, σαν κύμα δυσαρέσκειας, η αυξανόμενη πίεση που δέχεται η κοινωνία από την ακρίβεια και κυρίως από την αβεβαιότητα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι -και όχι πάντα άδικα- απέναντι στις τράπεζες.

Τώρα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καλείται υπό την προεκλογική πίεση και κυρίως υπό την πίεση της κοινής γνώμης, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που αφορούν στην προστασία των ευάλωτων από την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και τις προμήθειες, ώστε να δημιουργήσει, έστω και καθυστερημένα, έναν «κυματοθραύστη».

Τρίτη συνεχόμενη κρίση

Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους, οι Ελληνες βιώνουν την τρίτη συνεχόμενη κρίση, χωρίς, μάλιστα, να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν την περίοδο της δεκαετούς κρίσης (και της πανδημίας) τα εισοδήματα. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας, που δεν πρέπει να υποτιμάται.

Ετσι, η σύσταση, προτροπή του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να προχωρήσουν σε στήριξη των πολιτών από τα υψηλά κέρδη, έφερε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ξανά τις τράπεζες με αιχμή το θέμα της επιβολής έκτακτης φορολογίας.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το «έκλεισε» το θέμα, χθες ωστόσο, άνοιξε διάπλατα και τέθηκε με εμφατικό τρόπο τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Δεν μπορεί να έχουν κέρδη ένα δισ. ευρώ η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες, να τους πιάνουν από το λαιμό. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Ετσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα.

Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση, που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το Κιλκις

Ο κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ανατρέχει στο 2015, τα capital controls και το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με δεκάδες δισεκατομμύρια» και να χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα «εύκολες, ανέξοδες υποσχέσεις».

Οπως ήταν αναμενόμενο στην «συζήτηση» μπήκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, που απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε υψηλούς τόνους: «Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών, όπως πριν μήνες ανακάλυψε την κοινωνική κατοικία.

Ο τάχα “ενοχλημένος” Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντας ότι από τις 7 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον πρωθυπουργό να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Αργότερα επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον πρωθυπουργό -τον οποίο χαρακτηρίζει «τροχονόμο» που κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας- «αντί για ψευτοτσαμπουκάδες και παραινέσεις» να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών, «που σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων».

Και κάνει λόγο για «θέατρο κυβέρνησης-τραπεζών» που δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν, την ώρα που το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Προχωρά η επεξεργασία της πρότασης

Και ενώ ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, προχωρά η λεπτομερής επεξεργασία της πρότασης που κατέθεσαν οι τράπεζες για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών με στόχο στην επόμενη συνάντηση με τον υπουργείο Οικονομικών (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου) να βγει «καπνός», ώστε να σταλεί προς έγκριση στον SSM.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα αφορά συνεπής δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα ρυθμίσουν το δάνειο τους μέχρι το τέλος τους έτους.

Η επιδότηση που θα αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες θα διαρκέσει για έναν χρόνο από 1.1.23 έως το τέλος του επόμενου έτους. Οι τράπεζες θα καλύπτουν χωρίς καμία αλλαγή στη μορφή του δανείου, ούτε στα δομικά του χαρακτηριστικά, το 50% της αύξησης της δόσης, όπως αυτή προέκυψε από το αυξημένο επιτόκιο στο διάστημα του Ιουλίου έως και τις 31.12.22.

Σε ότι αφορά την περίμετρο, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30.000 δανειολήπτες, καθώς πολλοί είτε έχουν σταθερό επιτόκιο, είτε το δάνειό τους βρίσκεται κοντά στη λήξη και πλέον πληρώνουν κεφάλαιο και όχι τόκους.

Αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων

Στις καταθέσεις, τα επιτόκια είναι μηδενικά στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και στις προθεσμιακές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τις τράπεζες ένα έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα και σίγουρα μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Εκτιμάται ότι το μισό της αύξησης που θα αποφασίσει εντός του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα περάσει στους καταθέτες. Από αυτή την κίνηση το κέρδος για τους καταθέτες θα είναι μικρό, αλλά ίσως έχει κάποια σημειολογική αξία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, θέμα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς βλέπει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη μείωσής τους, οι τράπεζας εξετάζουν το κόστος που θα έχει μια τέτοια κίνηση, ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πηγή: newsme.gr
Προηγούμενο άρθροΔήμος Σάμης: Λόγω του τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή δύο συνανθρώπων μας αναβάλλεται εκδήλωση
Επόμενο άρθροΤραγωδία στην Κεφαλονιά: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο με το φορτηγό