Πάρτε τώρα και άμεσα 100.000 ευρώ: Το δάνειο που κάνει θραύση

Φθηνή στέγη για τους νέους. Το στεγαστικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα θα προβλέπει χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αγορά σπιτιού.

Eναλλακτικές επιλογές για την εξασφάλιση φθηνής στέγης, στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα προβλέπει το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα προγράμματα θα είναι άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης υλοποίησης και θα απευθύνονται σε νέους έως 29 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που μένουν αναγκαστικά στο πατρικό τους, καθώς οι αυξημένες τιμές των ακινήτων και ειδικά των μικρών διαμερισμάτων τούς εμποδίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα θα προβλέπει χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αγορά πρώτης κατοικίας.

Το ύψος των δανείων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να καλύψει την αγορά ενός μικρού διαμερίσματος σε μια περιοχή όπου οι τιμές της αγοράς ακινήτων δεν έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Για παράδειγμα, στο Γαλάτσι και στο Νέο Ηράκλειο μπορεί κανείς να αναζητήσει διαμέρισμα σε καλή κατάσταση ή και νεόδμητο από 50 έως 65 τ.μ., σε ένα εύρος τιμής από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα στον Βύρωνα οι τιμές για τα ίδια διαμερίσματα κυμαίνονται από 65.000 έως 80.000 ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) σχεδιάζουν στεγαστικές διευκολύνσεις με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, που περιλαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας, καθώς και απόκτηση κατοικίας με τη μέθοδο rent to own, δηλαδή με συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Σε δεύτερη φάση προβλέπονται η κατασκευή, η ανακατασκευή και η παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) .

Οι σχετικές εξαγγελίες φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», αφού δεν εξαρτώνται άμεσα, όπως οι άλλες παροχές του πακέτου της ΔΕΘ, από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με το δεύτερο μνημόνιο, το 2013, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν εισφορές υπέρ των φορέων.

Ετσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συσσωρευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.

Το αποθεματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και με τη βούλα του νόμου, αφού ο πρόσφατες διατάξεις για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ.

Πηγή: xristika.gr