Πάσχα με άδεια πορτοφόλια & για δημοσίους υπαλλήλους; Στον “πάγο” συντάξεις και μισθοί – Οργή και κινητοποιήσεις ενόψει!

Αναστάτωση προκαλεί στους συνταξιούχους και στους δημόσιους υπαλλήλους η ασάφεια γύρω από τις ημερομηνίες πληρωμών λίγο πριν το Πάσχα, με την αβεβαιότητα να δημιουργεί κλίμα έντασης και δυσαρέσκειας.

Οι οικονομικές υπηρεσίες φαίνεται να μην προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες για νωρίτερες καταβολές, με αποτέλεσμα η προπληρωμή των συντάξεων Μαΐου να θεωρείται ανέφικτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συντάξεις θα καταβληθούν μεταξύ 25 και 28 Απριλίου, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Η καθυστέρηση αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, Αριστοτέλη Κάντα, να κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση. Μάλιστα, ανακοίνωσε δυναμικές κινητοποιήσεις, καλώντας τους συνταξιούχους να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 11 Απριλίου. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια απαξίωση – θα περάσουμε τη νύχτα εκεί, όλοι μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι τεχνικοί και πρακτικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την πληρωμή πριν τις 25 Απριλίου. Από τη μία, απαιτείται χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 20 ημερών για να “τρέξει” το σύστημα, κι από την άλλη, μια πρόωρη πληρωμή θα άφηνε τους συνταξιούχους χωρίς εισόδημα για πάνω από 45 ημέρες.

Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά εδώ. Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η μισθοδοσία τους μετατίθεται επίσης για μετά το Πάσχα. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι καταβολές θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 18 Απριλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο ασφυκτικό αυτό χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, αβέβαιη παραμένει και η ημερομηνία πληρωμής των επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ, κάτι που επιτείνει τη σύγχυση και την αγανάκτηση των πολιτών.

Με δεδομένη την ένταση που έχει δημιουργηθεί, δεν αποκλείεται κυβερνητική παρέμβαση ώστε να εξευρεθεί λύση την τελευταία στιγμή. Μέχρι τότε, όμως, το μόνο βέβαιο είναι πως πολλοί θα κάνουν… λιτό Πάσχα.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ