Τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ και του ΤΑΠ σε περιοχές όπου μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δρομολόγησε η ΑΑΔΕ.
Η διαδικασία συμψηφισμού ή επιστροφών θα ολοκληρωθεί μέχρι και το 2025, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.
Η υπόθεση είναι παλαιά και έχει ως αφετηρία τις αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν το 2007 και ίσχυσαν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, αρχικά, και του ΕΝΦΙΑ κατόπιν, από την 1η/1/ 2008 και μετά.
Οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών αμφισβήτησαν το ύψος των αντικειμενικών αξιών και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με την υπόθεση να καταλήγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπόθεση τελεσιδίκησε το 2016 (υπ’ αριθ. 2333/2016) και το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να κάνει επανυπολογισμό του ΦΑΠ ή του ΕΝΦΙΑ. Όμως, δεν ολοκληρώθηκε σε πολλές περιπτώσεις και έμειναν εκκρεμότητες, ενώ πληρώθηκαν ή βεβαιώθηκαν φόροι υψηλότεροι από τις νέες αντικειμενικές αξίες που όρισε η απόφαση του ΣτΕ.
Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών αφορούσαν στα ακίνητα σε περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης, της Εκάλης, οικισμών της Τήνου και των Δελφών, καθώς και μίας ζώνης στο Δήμο Αθηναίων.
Μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες σε 3 ζώνες του Ψυχικού, σε 2 της Φιλοθέης και σε 6 της Τήνου. Σε ορισμένες από αυτές οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ (από Ιούνιο του 2012). Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν πίσω μέρος του ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν την προηγούμενη δεκαετία.
Αυξήσεις επήλθαν σε μία ζώνη της Φιλοθέης, μία της Εκάλης, μία στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και μία σε οικισμό των Δελφών.
Οι επιστροφές των φόρων
Με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (2022/2023) δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν. 4949/2022 σχετικά με τον συμψηφισμό του Φ.Α.Π. και του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προέκυψαν από τη διενέργεια νέου προσδιορισμού του φόρου, σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2333/2016 ακυρωτικής απόφασης ΣτΕ, με οφειλές των φορολογούμενων.
Η εγκύκλιος αφορά φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες διενεργήθηκε νέος προσδιορισμός του φόρου σε εφαρμογή της (υπ’ αριθ. 2333/2016) ακυρωτικής απόφασης ΣτΕ και προέκυψε ποσό φόρου προς συμψηφισμό.
Όπως προβλέπει η εγκύκλιος, αν για τα έτη 2012, 2013 και επόμενα έχει βεβαιωθεί Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α. με βάση τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2008, ή αναπροσαρμόστηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2008 σε εκτέλεση ακυρωτικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, διενεργείται νέος προσδιορισμός του φόρου από τη φορολογική διοίκηση και, σε περίπτωση θεμελίωσης σχετικής αξίωσης, ο φόρος συμψηφίζεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους 2025, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.
Με προηγούμενη απόφαση, προβλεπόταν μόνο συμψηφισμός του επιπλέον φόρου που είχε καταβληθεί, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις από ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ και όχι η επιστροφή του στους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων.
Με τη νέα διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4949/2022 οι αχρεωστήτως καταβληθέντες φόροι, ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, μπορούν πλέον να συμψηφίζονται με το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών του φορολογουμένου από διαφορετικές πηγές μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους 2025, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.
Στις περιπτώσεις που μετά τον συμψηφισμό υπολείπεται ποσό φόρου, διότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, το ποσό που υπολείπεται επιστρέφεται στον φορολογούμενο, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.
πηγή: soffokleousin.gr