Πληρώνεται εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ: Πώς θα το πάρετε

Προϋποθέσεις, όρους και κριτήρια έχει η διαδικασία για να λάβετε μια ακόμα οικονομική ενίσχυση. Πού κάνετε αίτηση, ποιους αφορά, προσοχή στα «ψιλά γράμματα».

Έχει ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου 2023 η διαδικασία για την υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους για το χρηματικό εφάπαξ βοήθημα ύψους 300 ευρώ, και συγκεκριμένα από τους μακροχρόνια ανέργους που όμως και πάλι πληρούν συγκεκριμένα οικογενειακά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Αρχικά, σημειώνεται πως πρόκειται για ανέργους που συμπλήρωσαν αυστηρά από τις 18 Απριλίου 2022 και μετά συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία για πάνω από πέντε χρόνια και όχι μόνο:

Πρέπει επίσης να έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης στη ΔΥΠΑ αλλά και να μην είναι δικαιούχοι άλλου επιδόματος ή χρηματικής ενίσχυσης.

Μέσω πλατφόρμας του ΟΑΕΔ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) θα συμπληρώσετε την αίτηση, στη συνέχεια θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τελικά θα μπουν τα χρήματα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι κάνουν αίτηση, πού και πώς

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

πηγή: xristika.gr