Ποια γνωστή καλλιέργεια αποφέρει 20.000 ευρώ ανά στρέμμα

Ποια καλλιέργεια αποφέρει 20.000 ευρώ ανά στρέμμα; Μάθετε όλες τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια .

Άρωμα ανάπτυξης και εξαγωγών αναδίδει η γαρδένια, η καλλιέργεια της οποίας, παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες, επιφυλάσσει πολύ καλές οικονομικές αποδόσεις.

Φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων η γαρδένια, όντας ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως, είναι το πλέον σημαντικό εξαγώγιμο ανθοκομικό προϊόν.

Παρά το υψηλό κόστος που απαιτεί η καλλιέργεια της γαρδένιας, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εξόδων εγκατάστασης τον πρώτο χρόνο, η οικονομική απόδοση την καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστική, με τα έσοδα ανά στρέμμα να ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.

Με την ενδεικτική τιμή τεμαχίου στην ανθαγορά η γαρδένια κυμαίνεται από 1,8 έως 2,2 ευρώ -τονίζει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης- η ενδεικτική συνολική απόδοση της καλλιέργειας ανά στρέμμα ξεκινά από τις 20.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τις 26.500 ευρώ.

Η γαρδένια καλλιεργείται στον αγρό (με κάλυψη από δίχτυ το καλοκαίρι και σε προστατευμένο μέρος τον χειμώνα) και σε θερμοκήπια, όπου μπορεί να παράγει λουλούδια όλο τον χρόνο, όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί γαρδένιας Δημήτρης Δημητρίου από τον Κάλαμο Αττικής και ο Κώστας Τσίτσας από το Πήλιο.

Σε φυσικό περιβάλλον η καλλιέργεια ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης και έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Η γαρδένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό. Τον χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός, διατηρείται όλο τον χρόνο.

Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί Κελσίου.

πηγή fimes.gr