Ποια θετικά μέτρα θα ανακοινώσει ο Τσίπρας το απόγευμα

Από το Ζάππειο, όπου φόρεσε για πρώτη φορά… γραβάτα για να ανακοινώσει πανηγυρικά τα μέτρα για το χρέος, από εκεί στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (07.05.2019) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει κι άλλα μέτρα. Μέτρα ελάφρυνσης όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση ή παροχές όπως αποκαλούνται από άλλους.

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο στις 19:00 στο Ζάππειο Μέγαρο«. Αυτή ήταν η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη νέα σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο για να «κλειδώσουν» τα μέτρα (ύψους σχεδόν 1 δισ. κατά πληροφορίες) που θα ανακοινώσει.

Τα όσα πρόκειται να ανακοινωθούν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου συμφωνήθηκαν το μεσημέρι, σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη συζήτησαν τα τελευταία ανοιχτά θέματα για το πακέτο των θετικών μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου – Φωτογραφία InTime News
Η Κατερίνα Παπανάτσιου – Φωτογραφία InTime News
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Φωτογραφία InTime News

Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη. Στο Μαξίμου κρατούν… καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Πέρα από τη η μείωση του ΦΠΑ,τον ΕΝΦΙΑ, την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή, τη 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που όπως εκτιμάται θα εντάσσονται στο πακέτο των μέτρων, θα υπάρχουν και ρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές καθώς τις γνωρίζουν μόνο οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κόστος των παρεμβάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι.

  • Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ. ευρώ το 2021 και 2,058 δισ. ευρώ μετά από το 2021
  • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.
  • Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά
  • Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150 – 180 εκατ. ευρώ
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δις λόγω μείωσης κατανάλωσης.
  • Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπέρ πλεόνασμα.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr