Ποιο επίδομα αυξάνεται στα 2.500 ευρώ αλλά «σπάει» στα τέσσερα

Στα 2.500 ευρώ αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή. Η αύξηση των 500 ευρώ αφορά φοιτητές που φοιτούν μακριά από τις εστίες τους, σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Επομένως η αύξηση του επιδόματος δεν θα εφαρμοστεί για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Η αύξηση αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες με σχετική τροπολογία στη Βουλή. Στην τροπολογία θα ορίζονται πλέον τρία διαφορετικά ποσά επιδόματος για 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών.

Ειδικότερα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για όσους συγκατοικούν, δηλαδή ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
  • Στα 2.000 ευρώ από 1.500 σήμερα ως επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση, για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, εκτός μονίμου κατοικίας τους.
  • Στα 2.000 ευρώ (ίδιο με φέτος) για όσους ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.
  • 1.500 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.

Για να λάβει κάποιος φοιτητής το επίδομα στέγασης θα πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε άλλη πόλη από αυτή που δηλώνει ως κύρια κατοικία  του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Για τη χορήγηση το επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους:

  • Για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
  • Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

πηγή: proson.gr