της Εύας Οικονομάκη

Την αύξηση του ποσού αποζημίωσης κατά 20 ευρώ για κάθε δωμάτιο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την προσωρινή διαμονή και απομόνωση πιθανών θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο μίσθωσης ξενοδοχείων καραντίνας ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόκληση ενδιαφέροντος, το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα τα οποία μισθώνονται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού και υπολογίζεται ανά δωμάτιο διαμορφούμενο σε 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης, και 10 ευρώ ανά ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν δεν καλυφθεί η ζήτηση έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των μονάδων που θα λειτουργούν αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά, υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του ποσού στα 50 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος σίτισης, από τα 30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης, όπως ισχύει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για μίσθωση του καταλύματός τους ως ξενοδοχείου καραντίνας μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουνίου, ενώ οι μισθώσεις δεν μπορούν να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Προϋποθέσεις

Με βάση τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, κατά προτεραιότητα προκρίνονται τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ΕΕΔΔ) που διαθέτουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο ή κυλικείο για την παροχή πρόχειρου γεύματος).

Τα εν λόγω καταλύματα θα πρέπει να λειτουργούν πληρώντας όλες τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις, σύμφωνα με την κείμενη τουριστική και υγειονομική νομοθεσία (ΕΣΛ ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Υ.Ε. ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας αυτών).

Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα εστιατόρια, τα κυλικεία και τα σνακ μπαρ θα λειτουργούν μόνο ως παρασκευαστήρια γευμάτων.

Πηγή: tourismtoday.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: Προχωράει η δημοτική οδός Παρισάτων-Έργο 72.000 ευρώ (απόφαση)
Επόμενο άρθροΠέτρος Βιτωράτος: Ο Πρόεδρος της Κατωγής για τη φωτιά στο Ξι (pics)