Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και αστέγων βγαίνει στον «αέρα» τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιχορηγήσει επιχειρήσεις ώστε να απασχολήσουν το προσωπικό που θα καταρτιστεί σε τομείς υψηλής ζήτησης.
Ωφελούμενοι
Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται έως το ποσό των 151.666.000 ευρώ και βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ. Το έργο διακρίνεται σε δύο δράσεις:
Αναβάθμιση δεξιοτήτων
Α. Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που αφορά κατάρτιση και πιστοποίηση σε τομείς υψηλής ζήτησης. Η Δράση αφορά έως 10.000 ανέργους, εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής διά ζώσης προγραμμάτων ΣΕΚ, διάρκειας 80 ωρών, έως τον Δεκέμβριο του 2024. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων. Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ (συνολικά 360 ευρώ), στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων. Για τους καταρτιζόμενους το εκπαιδευτικό επίδομα ορίζεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης (συνολικά 400 ευρώ), μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Β. Πρόγραμμα Απασχόλησης που αφορά τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Θα προσληφθούν οι ωφελούμενοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν το εν λόγω πρόγραμμα κατάρτισης και έλαβαν πιστοποίηση. Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης (με ανώτατο όριο τα 1.118 ευρώ μηνιαίως) ανά ωφελούμενο και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για δώδεκα μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής/χρηματοδότησης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr αμέσως μετά την προκήρυξή του από τη ΔΥΠΑ.
Γνωριμία με τις σχολές της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προσκαλεί τις νέες και τους νέους της Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση «Open Day – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ», που διοργανώνει την Κυριακή και Δευτέρα 8-9 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 21:00, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Πρόκειται για την 8η εκδήλωση «Ανοιχτών Σχολών» της ΔΥΠΑ και τη 2η που διοργανώνεται σε ανοιχτό χώρο μετά την αντίστοιχη της Αθήνας, που είχε πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος τον περασμένο Απρίλιο. Οι εκδηλώσεις «Open Day» αποσκοπούν στην ενημέρωση μαθητών και γονέων για τη λειτουργία δωρεάν σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα και τη φιλοσοφία του δυϊκού συστήματος που εφαρμόζεται στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας (που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με το πρόγραμμα μαθητείας – πρακτικής σε εργασιακό χώρο).
Επίσης, δίνουν την ευκαιρία ενημέρωσης για τις προοπτικές που ανοίγονται για τους μαθητές των ΕΠΑΣ και τους σπουδαστές που θα επιλέξουν τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), καθώς αποκτούν πρακτική εμπειρία εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, ενισχύουν το επαγγελματικό τους προφίλ και αποκτούν άμεση επαφή με τον κλάδο τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα επαγγελματικό δίκτυο επαφών που διευκολύνει την ταχεία ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
«Open Day»
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού με γνώσεις και δεξιότητες τεχνικών επαγγελμάτων, η εκδήλωση «Open Day» της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ευκαιρία ενημέρωσης των νέων, των γονέων και των επιχειρήσεων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για τις σχολές της ΔΥΠΑ και για τα προγράμματα σπουδών, τα οποία επικαιροποιούνται με τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και επιχειρήσεων που ηγούνται στον τομέα δραστηριότητάς τους.
Η ΔΥΠΑ έχει εκκινήσει διαδικασία κτιριακής – ενεργειακής αναβάθμισης και εξοπλισμού των εργαστηρίων των σχολών της με πόρους άνω των 143 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προσαρμόζει σε ετήσια βάση τα προγράμματα σπουδών, με στόχο την ενίσχυση της διασύνδεσής τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε να διευκολύνει την ταχεία απορρόφηση των αποφοίτων σε σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ολες οι πληροφορίες για τις παροχές, τις ειδικότητες και τις εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ βρίσκονται στον νέο ιστότοπο των σχολών: schools.dypa.gov.gr.
πηγή eleftherostypos.gr