Ποιοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος μόλις 4,5%!

Οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν μειωμένο φόρο έως 50% για ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Φόρο εισοδήματος μόλις 4,5% θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, οι οποίοι προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος, από το 2020 και μετά.

Οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες ευνοούνται από τη φορολογική νομοθεσία, η οποία έχει σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νέων επιχειρήσεων, κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η φορολόγησή τους με το 50% του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας, ο οποίος είναι στο 9%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά, και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50%, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Με τον ν. 4646/2020, από το φορολογικό έτος 2020 ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε από το 22% στο 9%.

Στο πλαίσιο αυτό, τα φυσικά πρόσωπα που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος από το 2020 και μετά, ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις, φέτος θα φορολογηθούν για τα καθαρά κέρδη του έτους 2022, με τον συντελεστή φόρου της τάξης του 4,5%. Προϋπόθεση είναι ο τζίρος τους να είναι μέχρι και 10.000 ευρώ.

Με βάση το χρονικό εύρος των απαλλαγών, οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας και για τα κέρδη του 2023, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2022, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024.

Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2019 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2021, με ολόκληρο συντελεστή 9%.

Σχετικά με το όριο των ακαθάριστων εσόδων που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί και ως «ταβάνι» του δηλούμενου τζίρου, καθώς εάν δηλώσει ένα ευρώ παραπάνω, χάνει το φορολογικό προνόμιο.

Έτσι, η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε «συμπίεση» του τζίρου μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ (και των καθαρών κερδών), ώστε να μην χαθεί το φορολογικό προνόμιο.

Πάντως, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τα δηλούμενα καθαρά κέρδη του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών (νέων και παλαιών) είναι μέχρι 10.000 ευρώ σε ποσοστό 75%.

πηγή: sofokleousin.gr