Για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη μέσω του τουρισμού πιέζει η Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico και αποτελεί την πρόταση της χώρας για τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη (13/5).
Η Ελλάδα, όπως είπε η Μαρία Ψαρά στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Open, θέλει μέχρι τις 15 Ιουνίου να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπου αυτό είναι δυνατό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν, φέρεται να ζήτησε την επίσπευση των όλων κινήσεων και κοινή στάση απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα ώστε να μη χαθεί η τουριστική σεζόν, η οποία ήδη έχει τραυματισθεί βαριά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η Ελλάδα έχει στείλει non-paper με τις θέσεις αυτές στην Ε.Ε., ενόψει και της συζήτησης του θέματος της αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού.
Στην πρότασή της αναφέρει ότι πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».
Τέλoς, σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν» αναφέρει το έγγραφο που εστάλη.
Το θέμα θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη – μαζί με μια πληθώρα σχετικών προτάσεων, που συνθέτουν την άποψη της πρόεδρου της Κομισιόν πως η υγεία των πολιτών της ΕΕ, τα ταξίδια, ο τουρισμός, οι διακοπές, η ενιαία αγορά, η ζώνη Σένγκεν, η οικονομική ανάκαμψη, το μέλλον της Ευρώπης, η ψηφιοποίηση και η Πράσινη Συμφωνία είναι αλληλένδετες.
Πηγή: ethnos.gr