Πως η καραντίνα άφιξης “φρενάρει” τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με την IATA

Τα μέτρα καραντίνας στις αφίξεις θα βλάψουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια, με αυτά σε μακρινούς και διεθνείς προορισμούς να επηρεάζονται περισσότερο, επισημαίνει σε νέα ανάλυση της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

“Τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τις εισφορές ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντι Ζουνιάκ, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

Ωστόσο, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών θα διαρκέσει περισσότερο. Και ακόμη και τότε, οι μεμονωμένοι και εταιρικοί ταξιδιώτες είναι πιθανό να διαχειρίζονται προσεκτικά τις ταξιδιωτικές δαπάνες και να κινούνται πιο κοντά στο σπίτι τους”.

Η IATA και η Tourism Economics διαμόρφωσαν δύο σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια.

Σενάρια αεροπορικών ταξιδιών

Βασικό σενάριο

Αυτό εξαρτάται από το άνοιγμα των εγχώριων αγορών το τρίτο τρίμηνο, με ένα πολύ πιο αργό σταδιακό άνοιγμα διεθνών αγορών. Κάτι που θα περιόριζε την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών, παρά τις περισσότερες προβλέψεις που δείχνουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στα τέλη του έτους και κατά τη διάρκεια του 2021.
Το 2021 αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση επιβατών (μετρούμενη σε έσοδα χιλιόμετρα επιβατών, RPK) θα είναι 24% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και 32% χαμηλότερη από την πρόβλεψη των αεροπορικών επιβατών της IATA τον Οκτώβριο του 2019 για το 2021.
Δεν περιμένουμε να ξεπεραστούν τα επίπεδα του 2019 έως το 2023.
Καθώς οι διεθνείς αγορές ανοίγουν και οι οικονομίες ανακάμπτουν, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών από το χαμηλό σημείο του 2020.
Αλλά ακόμη και μέχρι το 2025 θα περιμέναμε τα παγκόσμια RPK να είναι 10% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Απαισιόδοξο σενάριο

Αυτό βασίζεται σε ένα πιο αργό άνοιγμα των οικονομιών και τη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού, με το κλείδωμα να εκτείνεται στο τρίτο τρίμηνο, πιθανώς λόγω ενός δεύτερου κύματος του ιού. Κάτι που θα καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα παγκόσμια RPK το 2021 θα μπορούσαν να είναι 34% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 και 41% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις μας για το 2021.

Αποφύγετε τα μέτρα καραντίνας

Η ΙΑΤΑ παροτρύνει σθεναρά τις κυβερνήσεις να βρουν εναλλακτικές λύσεις και να βάλουν τέρμα στην καραντίνα άφιξης. Σύμφωνα με έρευνα της τον Απρίλιο οι ταξιδιώτες είναι ανήσυχοι για το μέτρο.

  • Το 86% των ταξιδιωτών ανησυχούσε κάπως ή πολύ για την απομόνωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Το 69% των πρόσφατων ταξιδιωτών δεν θα σκεφτόταν να ταξιδέψει εάν περιλάμβανε περίοδο καραντίνας 14 ημερών.

Τι προτείνει η IATA, αντί καραντίνας

“Χρειαζόμαστε μια λύση για ασφαλή ταξίδια που αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις, λέει ο επικεφαλής της IATA.

Πρέπει να δίνει στους επιβάτες την αυτοπεποίθηση να ταξιδεύουν με ασφάλεια και χωρίς άσκοπη ταλαιπωρία. Και πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται από την εισαγωγή του ιού.

Η πρότασή μας είναι έως ότου έχουμε ένα εμβόλιο, άρση καραντίνας με διαβατήρια ασυλίας ή άμεσες δοκιμές Covid-19 διαθέσιμες σε κλίμακα”.

Πηγή: tourismtoday.gr