Πως να μαζέψεις λεφτά! Οι λύσεις για οικονομία στο σπίτι

Αν και τα πράγματα με τα χρήματα είναι δύσκολα στις μέρες μας, πάντα υπάρχουν λύσεις.

Με λίγες μικρές κινήσεις στο σπίτι, θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε αρκετά χρήματα.

Η παρακάτω λίστα προτείνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Οι 24 λύσεις για οικονομία χρημάτων

1. Ελέγχετε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά όταν η θέρμανση (χειμερινή περίοδος) ή ο κλιματισμός (θερινή περίοδος), είναι σε λειτουργία. Σε γενικές γραμμές, τα έξοδα θέρμανσης μπορούν να μειωθούν σημαντικά, έως και κατά 30%, αν περιοριστεί η εισροή ψυχρού αέρα στον θερμαινόμενο χώρο.

2. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από πηγές θερμότητας (όπως φούρνος, καλοριφέρ), καθώς με κάθε επιπλέον βαθμό θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η συσκευή, η ενεργειακή της κατανάλωση αυξάνει κατά 3%

3. Μην αφήνετε αναμμένα φώτα σε χώρους που δε χρησιμοποιείτε. Ένα αναµµένο φως 60W ξεχασµένο για 2,5 ώρες την ηµέρα σας στοιχίζει περίπου €5,5/χρόνο.

4. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο (ειδικά τις μεσημβρινές ώρες) κατεβάστε τα ρολά ή τραβήξτε τις κουρτίνες των ανοιγμάτων (παράθυρα και μπαλκονόπορτες), τα οποία έχουν νότιο ή/και δυτικό προσανατολισμό και δέχονται μεγάλα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας.

5. Κάντε συχνά έλεγχο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας. Συγκρίνετε την κατανάλωση που αναγράφεται με τις τιμές που έχετε καταγράψει εσείς από τα ρολόγια.

6. Μειώνοντας τη θερμοκρασία του χώρο σας (με τη χρήση θερμοστάτη) κατά 1° C εξοικονομείτε περίπου 6% ενέργεια θέρμανσης.

7. Ελέγξτε αν τα θερμαντικά σώματα, τα κλιματιστικά ή οι ανεμιστήρες έχουν κάποιο εμπόδιο μπροστά τους, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει την απόδοση τους αλλά και ότι δεν παρεμβάλεται κάποιο εμπόδιο ανάμεσα στα στοιχεία αυτά και το χώρο που επιθυμείτε να θερμάνετε ή να ψύξετε.

8. Καθαρίζετε σε ετήσια βάση τις εξαγωγές αέρα και αλλάζετε τα φίλτρα των κλιματιστικών.

9. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης. Οι συσκευές αυτές έχουν, τις περισσότερες φορές, πολύ χαμηλή αποδοτικότητα, αλλά πολύ υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

10. Κλείνετε καλά τη βρύση του ζεστού νερού.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δείτε νέες προσφορές έως -50% και 1+1 τώρα στο AB Eshop!
11. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φωτισμό. Απομακρύνετε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και που μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του φυσικού φωτός μέσα στο χώρο.

Μέτριο κόστος

12. Τοποθετήστε αισθητήρες φωτισμού, οι οποίοι θα σβήνουν τις λάμπες ή/και θα μειώνουν το φωτισμό τους όταν ο φυσικός φωτισμός είναι αρκετός.

13. Όταν αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες φθορισμού που πιθανόν έχετε, επιλέξτε εκείνους που έχουν μικρή διάμετρο (26mm). Οι λάμπτήρες φθορισμού των 26mm καταναλώνουν 10% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι οι λαμπτήρες των 35mm.

14. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια και έχουν ως και 8 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέο ψυγείο, ελέγξτε πρώτα την ενεργειακή του σήμανση. Ένα μοντέλο κλάσης Β καταναλώνει 40% περισσότερο από ένα αντίστοιχο κλάσης Α++

15. Τοποθετείστε καθρέφτες ως ανακλαστήρες για τα φωτιστικά. Η χρήση των ανακλαστήρων επιτρέπει την κατάργηση μιας από τις δύο λάμπες φθορισμού (στην περίπτωση διπλών φωτιστικών σωμάτων), παρέχοντας την ίδια ποσότητα φωτιαμού και πετυχαίνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μπορεί να φθάσει και στο 50%.

16. Ελέγχετε περιοδικά τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να εξασφαλίζετε ότι όλα κλείνουν σωστά και δεν υπάρχουν εισροές (κρύου ή θερμού αέρα, υγρασίας κλπ) από το εξωτερικό περιβάλλον.
Μονώστε όλες τις εξωτερικές πόρτες, τα εξωτερικά παράθυρα αλλά και τις εσωτερικές πόρτες, που χωρίζουν ένα θερμαινόμενο χώρο από έναν χώρο ο οποίος δε θερμαίνεται.

17. Εγκαταστήστε θερμοστατικούς διακόπτες οι οποίοι, σε συνδυασμό με θερμιδομετρητές, επιτρέπουν την αυτόνομη ρύθμιση της θερμοκρασίας χώρων με διαφορετικές λειτουργίες, βοηθώντας στην εξοικονόμηση καυσίμων περίπου κατά 10%.

18. Ελέγξτε την απόδοση του λέβητα σας. Ένας παλαιός καυστήρας είναι λιγότερο αποδοτικός από έναν καινούριο (η πτώση της αποδοτικότητας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30%). Οι λέβητες συμπυκνωσης είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους συμβατικούς καθώς ανακτούν ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας των καυσαερίων.

19. Μονώστε την δεξαμενή ζεστού νερού χρήσης καθώς και τους σωλήνες διανομής ζεστού νερού. Με τη σωστή μόνωση των στοιχείων αυτών επιτυγχάνεται μείωση των θερμικών απωλειών κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που μπορεί να φθάσει και το 70%.

20. Μονώστε όλους τους αμόνωτους τοίχους που πιθανόν να υπάρχουν στο σπίτι σας. Με τον τρόπο αυτό η απώλεια θερμότητας (ή ψύξης αντίστοιχα) μέσω των τοίχων μπορεί να μειωθεί σημαντικά (υπό ορισμένες προϋποθέσεις μέχρι και 70%).

21. Μονώστε τη στέγη του κτηρίου. Η απώλεια θερμότητας μέσω μη μονωμένων στεγών, μπορεί να είναι έως και πέντε φορές υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται όταν μία στέγη είναι μονωμένη. Τη θερινή περίοδο αντίστοιχα, μια μονωμένη οροφή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την εισροή θερμότητας στο εσωτερικό του κτηρίου.

22. Τοποθετείστε παράθυρα με διπλούς υαλοπίνακες (τζάμια).

23. Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι πιο αποδοτικοί σε σχέση με συμβατικούς λέβητες, καθώς ανακτούν ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας από τα καυσαέρια, μέσω εναλλακτών θερμότητας.

24. Μειώστε τις θερμογέφυρες στις προσόψεις του κτηρίου σας (δοκάρια, υποστυλώματα, τοιχία, πρέκια κλπ.). Ως θερμογέφυρα ορίζεται η περιοχή εκείνη που δεν εμφανίζει αντίσταση στη μεταφορά θερμότητας και αποτελεί, επομένως, μια συνεχή πηγή θερμικών απωλειών.