Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, επιτυγχάνοντας πρωτοφανή επίπεδα διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη αυτών των πηγών ενέργειας έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρικό σύστημα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους διαχειριστές του δικτύου και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), να επεξεργάζεται ένα σύνολο παρεμβάσεων για την εξομάλυνση των επιπτώσεων. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό – σε χώρες όπου οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν πάνω από το 50% του ενεργειακού μείγματος, παρατηρείται σπατάλη ενέργειας, συμπίεση των εσόδων και αποθάρρυνση νέων επενδύσεων, απειλώντας την ίδια την πορεία της ενεργειακής μετάβασης.
H πρόκληση της ισορροπίας παραγωγής και κατανάλωσης
Μία από τις βασικές αιτίες της ανισορροπίας είναι η εποχική υπερπαραγωγή των ΑΠΕ. Κατά τις περιόδους με αυξημένη ηλιοφάνεια, όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπερβαίνει τη ζήτηση, δημιουργώντας πλεόνασμα που δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών μονάδων. Ταυτόχρονα, η τεχνική ανάγκη για την ένταξη θερμικών μονάδων στο σύστημα, κυρίως φυσικού αερίου, μειώνει ακόμα περισσότερο τον διαθέσιμο χώρο για τις ΑΠΕ. Αυτή η δυσαναλογία οδηγεί σε φαινόμενα «μπλοκαρίσματος» του δικτύου, με τις ΑΠΕ να αναγκάζονται να περιορίζουν την παραγωγή τους.
H επίδραση στην αγορά και τα έργα ΑΠΕ
Οι επιπτώσεις αυτής της ανισορροπίας γίνονται ορατές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου καταγράφονται μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ δεν αποζημιώνονται επαρκώς, κάτι που απειλεί τη βιωσιμότητα υφιστάμενων έργων και δυσχεραίνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το 2024, οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ ανήλθαν στο 2,5% του συνόλου, με κάποιες μονάδες να υπερβαίνουν το 5%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2025 και 2026 κάνουν λόγο για περικοπές της τάξης του 5%-10%.
Nέες ρυθμίσεις και μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, προωθούνται νέες ρυθμίσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αναδιανομή των περικοπών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες παραγωγών, καθώς και η επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις εντολές περιορισμού παραγωγής. Παράλληλα, εισάγεται ένα νέο καθεστώς εποπτείας των παραγωγών ΑΠΕ, ώστε να αποφεύγονται αδικαιολόγητες διακοπές στην παραγωγή.
Aυξημένη ανησυχία για το ενεργειακό μέλλον
Η ανησυχία για την ευστάθεια του συστήματος εντείνεται ενόψει των μεγάλων αργιών, όπως το Πάσχα, όπου η ζήτηση μειώνεται σημαντικά ενώ η παραγωγή ΑΠΕ παραμένει υψηλή. Το 2024, παρά τις μέγιστες δυνατές περικοπές και τις εξαγωγές ενέργειας, το σύστημα δοκιμάστηκε σκληρά. Με την προσθήκη νέων ΑΠΕ το 2025, η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, ιδιαίτερα αν οι αγορές των γειτονικών χωρών παρουσιάσουν και αυτές πλεονάζουσα παραγωγή λόγω του καθολικού Πάσχα.
Η βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται πλέον από τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης, την αναβάθμιση των δικτύων και την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων ρυθμιστικών μέτρων. Διαφορετικά, η δυναμική ανάπτυξης των ΑΠΕ μπορεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη για το ίδιο το ενεργειακό σύστημα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους στόχους της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ



