Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.
Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.
Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.
Αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ειδικότερα το Πρωτοδικείο της περιφέρειας που συνέβη το συμβάν, όπου ο πολίτης μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του δήμου ή της περιφέρειας και να ζητήσει αποζημίωση τόσο για τις υλικές ζημιές και τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη, όσο και για την ηθική του βλάβη.
Ωστόσο ορισμένοι δήμοι προσφεύγουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.
ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο δήμος Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη που θέλω” Γαβριήλ Αραμπατζής με ανακοίνωση του σημειώνει:
Τη δυνατότητα σε δημότες να αποζημιωθούν με εξωδικαστικό συμβιβασμό για φθορές που έχουν προκληθεί από πτώσεις δέντρων και κλαδιών δίνει η οικονομική επιτροπή καθώς και η 200/2016
https://bit.ly/2ZdEpbY απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης, η οποία ελήφθη μετά από την ειδική πρόταση και την εισήγηση του Συμπαραστάτη του δημότη.
https://bit.ly/3qEq3xS
Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι:
Αίτηση – αναφορά προς την οικονομική επιτροπή για εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να αποζημιωθούν για τις υλικές ζημιές, ζητώντας την έκδοση σχετικής απόφασης από την οικονομική επιτροπή.
Η αίτηση – αναφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφα επίσημης καταγραφής του συμβάντος από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία ( Ελληνική αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσία του Δήμου) και από τα αντίστοιχα παραστατικά που αποδεικνύουν το ύψος της ζημίας.
Όταν ένας πολίτης υποβάλλει αίτημα ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής, αναμένει την έκδοση σχετικής απόφασης, θετικής ή αρνητικής. Η απόφαση αυτή πρέπει να εκδίδεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, και πρέπει να αναρτάται διαδικτυακά στο Πρόγραμμα «Διαύγεια». Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή πρέπει να περιλαμβάνει γραπτή ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με το δικαίωμα προσφυγής τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και με την προθεσμία που προβλέπεται για την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού.
Αυτή την πρακτική μπορεί να την ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι οπότε οι δημότες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά από τις δημοτικές αρχές.
Πηγή: aftodioikisi.gr