Πώς θα είναι η “νέα κανονικότητα” στα ταξίδια- σε δυο εβδομάδες τα πρωτόκολλα υγείας σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες

Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα πρωτόκολλα υγείας σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας, που διαμορφώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ώστε να ξεκινήσει η “νέα κανονικότητα” στα ταξίδια και έως ότου βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που θα διατεθεί σε μαζική κλίμακα.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), Gloria Guevara, τόνισε ότι μόνο εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμφωνήσουν σε ένα κοινό σύνολο πρωτοκόλλων υγείας θα επέλθει η γρήγορη και αποτελεσματική επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού,

Η κυρία Gloria Guevara πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθούν νέες, περιττές, διαδικασίες που επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Γι αυτό και είναι καθοριστική η συμφωνία όλων των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σε ένα κοινό σύνολο πρωτοκόλλων υγείας. Τα πρωτόκολλα, τονίζει, πρέπει να παρέχουν τη διαβεβαίωση που χρειάζονται οι ταξιδιώτες και οι αρχές ότι διασφαλίζονται οι υγειονομικοί κανόνες, χρησιμοποιώντας και τη νέα τεχνολογία, για να ξεκινήσουν τα ταξίδια χωρίς προβλήματα.

Τα νέα πρωτόκολλα και πρότυπα του WTTC διαμορφώνονται μετά από πολλές συνομιλίες με τα μέλη της και τη συνεργασία με ενώσεις που εκπροσωπούν τους τουριστικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών είναι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η Διεθνής Ένωση Αεροδρομίων (ACI), η Διεθνής Ένωση Κρουαζιεροπλοίων (CLIA), η ένωση τουριστικών γραφείων των ΗΠΑ- USTA, η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαμορφώνονται με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εμπειρογνωμόνων υγείας και διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων και των ταξιδιωτών σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και στο υπόλοιπο κομμάτι των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, θα θεσμοθετηθούν παγκόσμια πρότυπα καθαριότητας και υγιεινής, νέα πρωτόκολλα για check-in που περιλαμβάνουν ψηφιακή τεχνολογία. σταθμοί απολύμανσης χεριών, ανέπαφες πληρωμές αντί μετρητών, χρήση σκάλας αντί ασανσέρ τουλάχιστον σε αποστάσεις μέχρι δυο ορόφων, απόσταση στον εξοπλισμό των γυμναστηρίων, συχνότερος καθαρισμός δωματίων, κοινωνική απόσταση και μάσκες στους επιβάτες στα αεροδρόμια, σνίχνευση για τον ιό μέσω κινητού στα αεροδρόμια, κ.ά.

Τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας και την εμπειρία από την αρχική ανάκαμψη της Κίνας και από νέα επιτυχημένα πρότυπα που χρησιμοποιούνται από τους εμπόρους λιανικής, θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα υιοθετηθούν από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική για τα ταξίδια την εποχή της πανδημίας.

Πώς θα ξεκινήσει η “νέα κανονικότητα” στα ταξίδια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WTTC, τα ταξίδια θα ξεκινήσουν πρώτα με τον εσωτερικό τουρισμό στις χώρες, μετά με τις γειτονικές χώρες, σε επόμενο στάδιο θα επεκταθούν σε διάφορες περιοχές και τέλος σε όλες τις ηπείρους για να επιστρέψουν τα ταξίδια σε διεθνείς προορισμούς μεγάλων αποστάσεων.

Το WTTC πιστεύει ότι οι νεότεροι ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα 18-35, που φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτοι στον COVID-19, θα είναι η κατηγορία του πληθυσμού που θα ξεκινήσουν πρώτοι τα ταξίδια.

Το WTTC εκτιμά ότι ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού μπορεί να έχει απώλειες 2,7 τρισ.δολαρίων και να χαθούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, λόγω της πανδημίας.

Πηγή: tornosnews.gr