Πώς θα πέσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα 20 λεπτά (από 43 λεπτά που μας κοστίζει σήμερα)

Για τον μήνα Απρίλιο, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να κλείσει στην περιοχή των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτι που σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε, θα υπάρχει «καπέλο» στην τιμή –λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής- περίπου 25 λεπτά. Για να υλοποιηθεί επομένως η κυβερνητική δέσμευση και να επιστρέψει τη τιμή της κιλοβατώρας στα περυσινά επίπεδα, θα πρέπει αυτά τα 25 λεπτά ή να μηδενιστούν ή να περιοριστούν αισθητά. Πώς θα συμβεί αυτό; Και πώς θα μεταφραστεί στην πράξη για τα εκατομμύρια νοικοκυριά; Ιδού τα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι.

Καταρχήν, είναι χρήσιμο να γίνει μια χαρτογράφηση της αγοράς αυτή τη στιγμή καθώς δεν πληρώνουμε όλοι το ίδιο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά, τα νοικοκυριά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες;

  1. Αυτούς που έχουν κλειδώσει ήδη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή χρέωση, Είναι περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά. Γι’ αυτά τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα καθώς θα παραμείνει η ίδια χρέωση που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι να λήξει.
  2. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα νοικοκυριά που δικαιούνται της κρατικής επιδότησης που δίνεται και σήμερα (και η οποία θα εξακολουθήσει να δίνεται και για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου. Αυτά τα νοικοκυριά, πληρώνουν προς 19 λεπτά την κιλοβατώρα αν η κατανάλωση φτάνει μέχρι τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα (σ.σ αν η εταιρεία τους χρεώνει προς 8 λεπτά συν βεβαίως την επιβάρυνση από τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις), προς 25 λεπτά αν η κατανάλωση φτάνει στις 400 κιλοβατώρες και στα 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση φτάνει στις 500 κιλοβατώρες. Αν πάλι ξεπερνά τις 600 κιλοβατώρες, τότε μιλάμε για τελική τιμή της τάξεως των 31 λεπτών
  3. Η 3η κατηγορία περιλαμβάνει τα νοικοκυριά που δικαιούνται επιδότηση. Αυτό συμβαίνει σε όσους μένουν σε σπίτια που δεν είναι δηλωμένα ως κύριες κατοικίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμία επιδότηση, η χρέωση φτάνει στο εξωφρενικό ποσό των 43 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν ισχύει για όλους το ίδιο. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση της αγοράς η κυβέρνηση να ψάξει έναν τρόπο να συγκρατήσει το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν αυτό συμβεί, δεν θα υπάρχουν οι διαφορετικές ταχύτητες που προαναφέρθηκαν. Ο στόχος θα είναι να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Πώς έχει κινηθεί αυτό το διάστημα:

  1. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η επιβάρυνση ήταν 13 λεπτά
  2. Τον Οκτώβριο, η επιβάρυνση έφτασε στα 20 λεπτά
  3. Τον Νοέμβριο φτάσαμε στα 23 λεπτά
  4. Τον Δεκέμβριο η επιβάρυνση διαμορφώθηκε στα 24 λεπτά
  5. Τον Ιανουάριο του 2022 υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στα 23 λεπτά
  6. Τον Φεβρουάριο είχαμε τιμή 0,21 ευρώ ανά κιλοβατώρα στη ρήτρα αναπροσαρμογής και
  7. Τον Μάρτιο, κορυφώθηκε το… δράμα με ρήτρα αναπροσαρμογής ανά κιλοβατώρα στα 27 λεπτά υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ανεβάσει και την επιδότηση στα 72 ευρώ ανά μήνα ή στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Έτσι, αν με τον νέο μηχανισμό, η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει –για παράδειγμα- τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 5-10 λεπτά τότε η τιμή της κιλοβατώρας θα διατηρηθεί κάτω από 20 λεπτά (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) και ουσιαστικά θα κινηθεί πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να διατεθούν τουλάχιστον 4 δις. ευρώ χωρίς ουδείς να μπορεί να υπολογίσει από τώρα το δημοσιονομικό κόστος. Και αυτό διότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.

Πηγή: fpress.gr