Η ώρα που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν τους φόρους τους πλησιάζει.

Από το τέλος του μήνα ένας μεγάλος αριθμός θα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει τον φόρο εισοδήματος και από τον επόμενη μήνα 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ξεκινήσουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Όπως είναι λογικό όλοι αναζητούν τρόπους ώστε η πληρωμή να γίνει σε περισσότερες δόσεις και άτοκα, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση για πολλά νοικοκυριά και λόγω της πανδημίας έχει επιδεινωθεί.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να είναι συνεπής να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο. Υπάρχει όμως και μία ακόμη επιλογή με βάση την οποία όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα τύχουν και έκπτωσης.

Στην τελευταία μάλιστα επιλογή οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν εκτός από την έκπτωση και δόσεις, αρκεί να πληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας που θα υποστηρίζει δόσεις.

Οι επιλογές των φορολογούμενων

Ας δούμε αναλυτικά τι επιλογές έχουν οι φορολογούμενοι, σε ότι αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος:

  • Εφάπαξ καταβολή. Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί στο σύνολό του έως και τις 27 Αυγούστου , ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πληρωμή τον Σεπτέμβριο: Εφόσον η φορολογική δήλωση υποβληθεί, μετά τις 27 Αυγούστου και έως τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση ,η τρίτη μέσα στον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

  • Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο έως και σε 12 άτοκες δόσεις.

Μετά την έναρξη πληρωμής για τον φόρο εισοδήματος, έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να είναι προγραμματισμένο να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Φόρος θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση θα καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

  • Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες.
  • Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Άλλος ΕΝΦΙΑ από το 2022

Από το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ θα μπει σε μία νέα βάση. Ουσιαστικά θα υπολογιστεί από την αρχή, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και θα πληρωθεί σε 10 ή 11 δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι πιθανότατα τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία πάλι τον Φεβρουαρίου.

Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα taxis θα πρέπει να ανοίγει το αργότερο τον Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Σε πρόσληψη 7 ατόμων προχωράει η Περιφέρεια-Οι ειδικότητες και τα δικαιολογητικά (προκήρυξη)
Επόμενο άρθροΘεόφιλος: “Επιτυχία μας είναι να καταφέρουμε να εντάξουμε έργα 22 εκ. ευρώ”-Η “άδικη κριτική” που δέχεται ο Δήμος