Πώς το διαβατήριο εμβολιασμού θα επηρεάσει τις διακοπές των Βρετανών

Πιθανότερο από ποτέ φαντάζει το σενάριο οι Βρετανοί τουρίστες να χρειάζεται να έχουν μαζί τους στις διακοπές κάποιου είδους διαβατήριο εμβολιασμού, εάν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά τις 17 Μαϊου.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία εργάζεται στην κατεύθυνση ενός συστήματος που θα προσφέρει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να πιστοποιούν την κατάσταση εμβολιασμού τους ώστε να τηρούν τις απαιτήσεις μιας αυξανόμενης λίστας χωρών προορισμού όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Η Τelegraph δίνει απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του διαβατηρίου εμβολιασμού…

-Το διαβατήριο εμβολιασμού θα είναι έγγραφο με φυσική μορφή;

Είναι μάλλον απίθανο. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει 2 πρωτότυπα στα οποία ενδέχεται να αντλήσει έμπνευση, της ΙΑΤΑ (Travel Pass) και της ΕΕ (Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό). Και τα δύο είναι ψηφιακά και λειτουργούν, μέσα από κινητά τηλέφωνα, με τον ίδιο τρόπο όπως η κάρτα επιβίβασης στο κινητό.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο όμως εάν θα σκανάρεται κάποιος κωδικός ή οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να επιδικνύουν κάτι στο προσωπικό των αεροδρομίων. Το διαβατήριο της ΕΕ περιλαμβάνει κωδικό QR.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα προγράμματα NHS Test και Trace λειτουργούν μέσω εφαρμογής για κινητά, σημαίνει ότι το διαβατήριο για τους Βρετανούς θα είναι ψηφιακό. Παρόλ’ αυτά, το πιστοποιητικό εμβολιασμού Κίτρικου Πυρετού συνεχίζει να είναι έγγραφο σε φυσική μορφή.

-Πώς μπορούν οι Βρετανοί να αποκτήσουν το διαβατήριο εμβολιασμού;

Προφανώς πρέπει να συνδεθεί με το προφίλ και τον αριθμό NHS, που αποτελεί απόδειξη ότι έχει γίνει ή όχι εμβολιασμός.

Ο ειδικός ταξιδιωτικής ιατρικής Dr Richard Dawood, ο οποίος βοήθησε την ΙΑΤΑ, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των εφαρμογών της δήλωσε ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος για τους ταξιδιώτες να κατεβάζουν τα αρχεία εμβολίων τους από το NHS με ασφάλεια.

Συνεπώς, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι όσοι διαθέτουν αποδεικτικά καρτών εμβολίου ενδέχεται να είναι σε θέση να εισάγουν έναν αριθμό σε μια εφαρμογή διαβατηρίου εμβολίου για να επιβεβαιώσουν την κατάστασή τους.

Είναι πιθανό να πρέπει να κατεβάσουν μια νέα εφαρμογή. Το ΙΑΤΑ ΟΝΕ είναι δωρεάν.

Η ΕΕ δήλωσε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα δίνεται δωρεάν στους ταξιδιώτες και, αν και ψηφιακό, θα μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί. Η ΙΑΤΑ, επίσης, έχει δηλώσει ότι μπορεί να προσφέρει πιστοποιητικό σε έγγραφο.

Το Υπουργείο Μεταφορών δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το βρετανικό διαβατήριο κορωνοϊού θα ενταχθεί στο σύστημα της ΕΕ, ή της ΙΑΤΑ, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση που θα επιτρέψει, το συντομότερο δυνατό, στους βρετανούς να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους.

-Πώς θα είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα;

Τόσο η ΙΑΤΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι θα διασφαλίζεται η προστασία των ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων. Ο Dr Dawood δήλωσε ότι όλες οι εφαρμογές μέχρι στιγμής βασίζονται στην ιδέα ότι η αποθήκευση δεδομένων γίνεται τοπικά, στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, και όχι κεντρικά, με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Η εφαρμογή ΙΑΤΑ θα καταγράφει επίσης τα αποτελέσματα τεστ και θα συνδέει τα διαθέσιμα δεδομένα με τις απαιτήσεις εισόδου που σχετίζονται με τα ταξίδια, δείχνοντας πράσινο ή κόκκινο ανάλογα με το εάν πληρούνται οι απαιτήσεις.

-Ποιες χώρες θα δέχονται τα διαβατήρια εμβολιασμού;

Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη λίστα αλλά ένας αριθμός χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον συμπεριλαμβανομένων αγαπημένων προορισμών των Βρετανών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία. Το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κύπρος εξέφρασαν επίσης ενδιαφερόν.

-Πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται;

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει μια λύση για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μαϊου, παρότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ημερομηνία (αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις στις 10 Μαϊου).

Το εάν οι χώρες που θα βρεθούν στην πράσινη λίστα του Ην. Βασιλείου θα αντιστοιχούν με αυτές που θα εφαρμόζουν διαβατήριο κορωνοϊού δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, όμως θα ήταν λογικό, επισημαίνει η Telegraph. Προς το παρόν, το Ην. Βασίλειο έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του, δεδομένου οτι η ΙΑΤΑ χρησιμοποιεί ήδη το Travel Pass και η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι το σχέδιό της θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: tornosnews.gr