Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Και με τον τουρισμό να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την οικονομία της χώρας (13% του ΑΕΠ), η κατάσταση προβλέπεται κρίσιμη για τη βιομηχανία ταξιδιών και φιλοξενίας της χώρας.

Τα τουριστικά έσοδα στην Ιταλία θα μειωθούν 73% για το πρώτο 6μηνο του 2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ιταλική Εθνική Αρχή Τουρισμού (ENIT).

Τα τελικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνουν ήδη μείωση του κύκλου εργασιών περίπου 15,6 δις ευρώ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών θα είναι περίπου 16 δις ευρώ, σε σύγκριση με τα 57 δις την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η θερινή περίοδος θα επηρεαστεί σοβαρά, με περίπου 25 εκατομμύρια λιγότερους ξένους επισκέπτες να φθάνουν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Προσθέτοντας την προβλεπόμενη μείωση των εσωτερικών ταξιδιών, αυτό θα ανέλθει σε 90 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις σε τουριστικά καταλύματα.

“Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη λέει ότι φέτος θα χάσουμε το 75% των εσόδων, σημείωσε ο Πιερ Εζάγια διευθυντής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ιταλίας (ASTOI).

Ο οργανωμένος τουρισμός – ο οποίος περιλαμβάνει ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία – έχει κύκλο εργασιών 20 δις ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 ή 15 δις. Κανένας τομέας δεν μπορεί να αντέξει παρόμοιο αντίκτυπο”.

Αβεβαιότητα των Ιταλών για τα ταξίδια

Η εξάπλωση του ιού έφερε μια αίσθηση ανησυχίας και αβεβαιότητας στον ιταλικό πληθυσμό.
Τη τάση αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας της συνομοσπονδίας τουριστικών εταιρειών και επαγγελμάτων Confturismo-Confcommercio.

  • Μόνο το 20% των Ιταλών θα ήθελε να πάει διακοπές μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Το 32% θέλει μικρότερες διακοπές (2-3 ημέρες) κοντά στο σπίτι τους.
  • Το 57% δεν θα μετακινηθεί καθόλου.
  • Το 15% είναι αβέβαιο για το αν θα έχει χρήματα για διακοπές.

Που κινούνται οι κρατήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε άλλες χώρες, η πληγή της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί παρά να επουλωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά στη θερινή περίοδο από Ιούνιο έως Αύγουστο, ο αριθμός των κρατήσεων αεροδρομίου δείχνει ότι υπάρχουν 407.000 κρατήσεις στην Ιταλία (-68,5%).
Αυτές είναι περισσότερες από ότι στην Ισπανία (403.000) και τη Γαλλία (358.000).

Τα καταλύματα δείχνουν χαμηλότερη διαθεσιμότητα κρεβατιών για τον μήνα Ιούνιο και η μέση τιμή των δωματίων προς πώληση σε διαδικτυακές πλατφόρμες -η οποία υπέστη γενική πτώση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο- αυξάνεται επίσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός στην Ιταλία

Η ανάλυση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών σεναρίων δείχνει μια πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού στην Ιταλία σε μια περίοδο τριών ετών.

Τότε ο ιταλικός τουρισμός στο σύνολο του θα έχει ανακτήσει τους όγκους του 2019 και θα τους ξεπεράσει με συνολικά επισκέπτες +4% σε σύγκριση με το 2019, μια τάση που υπαγορεύεται από τον εγχώριο τουρισμό.
Σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει πλήρως η βιομηχανία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγή: tourismtoday.gr