Πότε θα περάσει στα εκκαθαριστικά η μειωμένη προκαταβολή φόρου

Ξεκινά την 1η Αυγούστου η επεξεργασία των στοιχείων του ΦΠΑ – Η μείωση – μηδενισμός της προκαταβολής θα εφαρμοστεί αυτόματα με επανυπολογισμό του οφειλόμενου ποσού φόρου εισοδήματος

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (δηλαδή από τις 3 Αυγούστου και μετά) θα «περάσει» η μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο Taxisnet στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που εχει κατατεθεί στην Βουλή, προβλέπει ότι η ποσοστιαία μείωση της προκαταβολής θα βασίζεται στη μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 σε  σύγκριση με το 1o εξάμηνο του 2019.

Τα αναγκαία στοιχεία για τη σύγκριση αυτή θα είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, δηλαδή μετά τις 31/07/2020. Η επεξεργασία τους θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου. Από τη σύγκριση θα προκύψει η μείωση των ακαθάριστων εσόδων για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία, άρα και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ανέρχεται σε:

  • 30% αν η μείωση του τζίρου το α΄6μηνο του έτους ήταν μεταξύ 5%-15%
  • 50% αν ο τζίρος καταγράφει μείωση 15% με 25%
  • 70% στην περίπτωση που ο τζίρος έχει μειωθεί 25%-35% και
  • μηδενική προκαταβολή φόρου όταν καταγράφεται μείωση τζίρου πάνω από 35%
  • Προκαταβολή φόρου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Επίσης, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.

Βέβαια, είναι πάρα πολύ πιθανό σε πολλές επιχειρήσεις που θα έχουν ήδη υποβάλει φορολογικές δηλώσεις να βεβαιωθεί το 100% της προκαταβολής, δηλαδή να μην προλάβουν το μέτρο. Για το θέμα αυτό αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η μείωση – μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα εφαρμοστεί αυτόματα με επανυπολογισμό του οφειλόμενου ποσού φόρου εισοδήματος, δηλαδή των δόσεων που απομένουν έως την αποπληρωμή του φόρου.

Πηγή: newmoney.gr