Τι θα ισχύει για τα δεδομένα υγείας των πολιτών – Οι προτεραιότητες – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι τρίτες χώρες
Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση του «πράσινου διαβατηρίου» για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το πιστοποιητικό να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό οι επτά προτεραιότητες θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει η Αυστριακή υπουργός στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο προτεραιοτήτων που διαβιβάστηκε στο APA σημειώνεται πως:
- Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την «πίσω πόρτα».
- Πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του «πράσινου διαβατηρίου», οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα.
- Τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού.
Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του «πράσινου διαβατηρίου»
«Το “πράσινο διαβατήριο” δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος», τονίζει στις δηλώσεις της στο ΑΡΑ η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, το “πράσινο διαβατήριο”, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR). Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.
Gια πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του πιστοποιητικού σε τηλεδιάσκεψη τους στις 29 Μαρτίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το «πράσινο διαβατήριο» θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.
Την θερμή υποστήριξή της στη θέσπιση ενός “πράσινου διαβατηρίου” που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού είχε εκφράσει ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: imerisia.gr