Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια του Τούρκου μεγιστάνα επιχειρηματία Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου (Halit Cingillioglu) στο Μεγανήσι, το γραφικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Τούρκος μεγιστάνας, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Μονακό, ίδρυσε, μαζί με τη γυναίκα του Ζεκιγιέ, την περασμένη άνοιξη την εταιρεία Meganisi Hidden Resort που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη εταιρία, που έχει αποκτήσει πέντε γειτονικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 30 στρεμμάτων στην Μακριά Πούντα του Μεγανησίου, δρομολογεί τη δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών υψηλών προδιαγραφών.
Κι αυτό ύστερα από την εξασφάλιση, μέσα στο καλοκαίρι, της άδειας δόμησης για την κατασκευή τριών οικιστικών τουριστικών συγκροτημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, η μία από αυτές είναι διώροφη βρίσκεται σε οικόπεδο 4,3 στρεμμάτων και έχει όγκο ελαφρώς μεγαλύτερο από 1.150 τετραγωνικά μέτρα. Η δεύτερη κατοικία που διαθέτει έναν όροφο είναι σε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων, διαθέτοντας όγκο 1.600 τ.μ. Η τρίτη κατοικία, που είναι διώροφη, βρίσκεται σε 8,8 στρέμματα έχει όγκο ελαφρώς μεγαλύτερο από 1.500 τ.μ.
Ορισμένες από τις τρεις κατοικίες, έχουν υπόσκαφα τμήματα ενώ κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οι βιοκλιματικές προδιαγραφές τους, διαθέτοντας φυτεμένα δώματα και «πράσινα» στέγαστρα.
Αν και το ύψος της επένδυσης του Τούρκου βιομήχανου δεν είναι γνωστό, είναι, σχεδόν βέβαιο, ότι οι κατοικίες θα κοστίζουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια και θα προορίζονται για τη φιλοξενία πολυεκατομμυριούχων που επιζητούν ιδιωτικότητα και υψηλής ποιότητας ακίνητα.
Το προφίλ του Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου
Η μεγάλη επένδυση του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό έχει «κεντρίσει» το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών για το Μεγανήσι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση. Ένας από τους ξένους πολυεκατομμυριούχους που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στο νησί είναι ο Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου.
Ο χαμηλών τόνων Τούρκος βιομήχανος, ανήκει σε μία από τις παλαιότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας με ισχυρή παρουσία στο εμπόριο και την εμπορία σιδήρου, έχοντας ιδρύσει την πρώτη εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Η δραστηριότητά του αφορά σειρά διαφορετικών τομέων, όπως η παραγωγή και διανομής ενέργεια, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και βέβαια η αγορά ακινήτων.
Έχει διατελέσει επικεφαλής της τράπεζας, με έδρα το Άμστερνταμ, HCBG Holding, αποτελώντας και τον μοναδικό μέτοχο αυτής. Έχει ακόμη ιδρύσει τον όμιλο C Group που ελέγχει σειρά εταιρειών με δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και παρουσία εκτός από την Τουρκία, στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Κιργισίας.
Με την HCBG Holding να μην είναι η μοναδική τράπεζα που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, ο Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της, με έδρα το Ρότερνταμ, DHB Bank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 30% η τουρκική Halkbank. Ο Τούρκος μεγιστάνας διετέλεσε και πρόεδρος της Demirbank, η οποία κρατικοποιήθηκε το 2001.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας ανήκει και στους μεγαλύτερους διεθνώς συλλέκτες τέχνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, το 2001 πούλησε σε δημοπρασία εννέα πίνακες των Monet, Renoir, Cézanne και Picasso.
Τα βήματά του έχει ακολουθήσει και ο γιός του Χαλίτ, Κεμάλ που ανήκει στους 200 μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου. Ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό πατέρα και γιου είναι ότι έχουν συμβουλευτικό ρόλο στους δύο μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών έργων τέχνης. Ο Χαλίτ δηλαδή, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Sotheby’s, ενώ ο Κεμάλ είναι μέλος του ευρωπαϊκού γνωμοδοτικού συμβουλίου της Christie’s. Στη συλλογή του τελευταίου ξεχωρίζουν έργα δημιουργών της pop art, όπως ο Andy Warhol και ο Roy Lichtenstein.
Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική οικογένεια Σινγκιλλιόγλου επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας, επενδύοντας στο real estate.
πηγή newsit.gr