Προ των πυλών το νέο επίδομα ανεργίας «a la carte» – Ποσά έως και 1.200 ευρώ

Την επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερο από 12 μήνες, με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), επεξεργάζονται την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί με το πρώτο.

Το επίδομα ανεργίας θα δίνεται «α λα καρτ» εντός του 2024 και το ποσό που θα λαμβάνει ο άνεργος θα συνδεθεί με τους μισθούς που έπαιρνε ως εργαζόμενος, ενώ μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα δίνονται ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας πριν λήξει η επιδότηση.

Το νέο επίδομα θα υλοποιηθεί πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές. Το ύψος του επιδόματος δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας.

Για παράδειγμα, άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ την τελευταία 3ετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα (και ποσοστό αναπλήρωσης 55%επίδομα 605 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας, δηλαδή 126 ευρώ πάνω από το ποσό που ισχύει σήμερα. Για τους υπόλοιπους μήνες η επιδότηση θα ανέρχεται στα 479 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται όμως να τεθεί ανώτατο «πλαφόν», πιθανόν στα επίπεδα των 1.200 ευρώ.

Άρα το επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το σημερινό (479 ευρώ), αλλά ούτε και μεγαλύτερο από 1.200 ευρώ, με βάση το μισθό που λάμβανε ο άνεργος κατά την τελευταία τριετία.

Ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων

Αλλαγές δρομολογούνται επίσης στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Αν και οι άνεργοι άνω του 12μήνου ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΔΥΠΑ, πάνω από 488 χιλιάδες (488.714) ελάχιστοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα λόγω των κριτηρίων που ισχύουν. Εξετάζονται επίσης κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί το μειωμένο σήμερα ενδιαφέρον των μακροχρόνια ανέργων να ενταχθούν σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Οι αλλαγές στην επιδότηση ανεργίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το πρώτο 3μηνο του 2024 και να τρέξουν αρχικά μέσω πιλοτικού προγράμματος προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος.

πηγή: proson.gr