Πότε αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών – Οι δικαιούχοι

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, με τις αιτήσεις να αναμένεται να ανοίξουν το πιθανότερο μέσα στην άνοιξη.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει»  μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα αφορά κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία, που σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παλιές συσκευές που είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες για τον καταναλωτή και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε προ ημερών ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος και το προσεχές διάστημα αναμένεται να γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Πως θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις προβλέπεται χορηγηθούν με άμεση χρηματοδότηση (π.χ. μέσω voucher), με κριτήρια ιεράρχησης ενώ εξετάζεται να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων. Η επιδότηση θα είναι κλιμακούμενη και το ποσοστό αυτής για κάθε κατηγορία ηλεκτρικού εξοπλισμού θα προκύπτει με βάση τα κριτήρια και το μέγιστο όριο χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ένα μοντέλο αγοράς ενός μέρους της αξίας των προϊόντων με voucher και το υπόλοιπο θα το καλύπτει ο ενδιαφερόμενος. Επίσης είναι δεδομένο ότι σε ένα μέρος της τιμής θα συμμετάσχουν και οι ίδιες οι εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Ανάλογο πρόγραμμα, όπως έχει γράψει η «Η» έχει τρέχει ήδη στην Κύπρο, εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα και προβλέπει μεταξύ των άλλων, δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε επιδότηση έως 5 συσκευών ανά νοικοκυριό, δηλαδή:

  • έως 3 κλιματιστικά με επιδότηση 300-500 ευρώ ανάλογα με τα BTU
  • πλυντήριο με επιδότηση 300-400 ευρώ ανάλογα με το βάρος πλύσης
  • ψυγείο/καταψύκτη με επιδότηση 400-600 ευρώ ανάλογα με τα λίτρα της χωρητικότητάς του.

Βέβαια στην Κύπρο δεν αφορά τους πάντες, αλλά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στην Ελλάδα το ύψος τους προγράμματος θα είναι πολλαπλάσιο και θα απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο άρθροΜε έκπτωση το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 τον Ιανουάριο
Επόμενο άρθροΟ θρύλος των 2 τροχών: Ο λόγος που το πρώτο C-100 Super Cub των 10.500 δραχμών έγινε ανάρπαστο στην Ελλάδα