Προσοχή με ύπουλη απάτη: Η μέθοδος του «ενδοιάμεσου» που αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στις ηλεκτρονικές απάτες που καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερες και όλο και πιο επικίνδυνες, με τη μέθοδο του «ενδοιάμεσου» όχι μόνο να κυριαρχεί αλλα να δημιουργεί και αμέτρητα προβλήματα!

Τελευταίο περιστατικό είχε λεία 51.106 ευρώ σημειώθηκε εις βάρος ενός 40χρονου επιχειρηματία στη Λάρισα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της συσκευασίας.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν την εξελιγμένη «μέθοδο του ενδιάμεσου», η οποία σύμφωνα με τον ανθυπαστυνόμο Απόστολο Καψάλη από το γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, τον οποίο επικαλείται το onlarissa.gr, «o συγκεκριμένος τρόπος δράσης είναι μια εξελιγμένη απάτη που στοχεύει στις επιχειρήσεις και τα άτομα που εκτελούν πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων».

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης που γίνεται μέσω διαδικτύου αφορά κατά κύριο λόγο επαγγελματίες, εμπόρους, προμηθευτές και ιδιοκτήτες εταιρειών, γνωστή σε διεθνές επίπεδο ως απάτη «man in the middle».

Πώς παραπλανούν τα θύματα

Οι δράστες παρεμβαίνουν σε τμήματα της επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις του εξωτερικού και τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Με διάφορες τεχνικές αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και μόλις εντοπίσουν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, αποστέλλουν απατηλά μηνύματα (phishing) από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με τις πραγματικές.

Στη συνέχεια υποδύονται υπαλλήλους της συνεργαζόμενης επιχείρησης και πείθουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα στους νέους τραπεζικούς λογαριασμούς που τους δίνουν.

συνέχεια στο athensmagazine.gr