Προσοχή: Μεγάλη απάτη χρησιμοποιεί το όνομα της ΔΕΗ και του in.gr

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός σε ύποπτη σελίδα, πως ύστερα από καταγγελία πολίτη, η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία επέβαλε πρόστιμο στην ΔΕΗ για αυθαιρεσία και “εκφοβισμό” των πελατών με παράνομες απαιτήσεις. Ωστόσο, η σελίδα είναι μια καλοστημένη απάτη με ψευδείς ισχυρισμούς.

Ισχυρισμός:
Πολίτης τιμωρεί τη ΔΕΗ με πρόστιμο 900.000 ευρώ για εξαπάτηση των καταναλωτών.

Συμπέρασμα:
Πρόκειται για καλοστημένη απάτη με σκοπό την πώληση συσκευής η οποία δήθεν εξοικονομεί ενέργεια.

Διαβάζουμε αναλυτικά στην “είδηση”:

Υπόθεση

Όσο πιο αληθοφανής είναι μια απάτη, τόσο πιο επιτυχημένη. Εν προκειμένω, η απάτη προσπαθεί να κρυφτεί μέσα σε παραπλανητική και ψεύτικη σελίδα, με στήσιμο ίδιο με την γνωστή ενημερωτική σελίδα in.gr. Χαρακτηριστικά, στο κείμενο διαβάζουμε την ιστορία ενός καταναλωτή ο οποίος προέβη στην αγορά συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας με την επωνυμία της E-Energy. Στο τέλος του μήνα διαπίστωσε πως “οι λογαριασμοί για το φως” μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Όταν όμως η ΔΕΗ αντιλήφθηκε την χρήση των εν λόγω συσκευών, απαίτησε από τον καταναλωτή να διακόψει τη χρήση τους αλλιώς ο πάροχος θα προβεί στη διακοπή του ρεύματος. Το άρθρο ολοκληρώνεται με την απόφαση του πολίτη να κινηθεί νομικά εναντίον της ΔΕΗ και την επιβολή προστίμου σε βάρος της τελευταίας από την Aντιμονοπωλειακή υπηρεσίας, της τάξεως των 900.000 ευρώ. Ακολουθεί το σχόλιο του δικηγόρου Στέργιου Πασχούδη και ψεύτικα σχόλια χρηστών.

Τι ισχύει;

Εξετάζοντας κανείς την ψεύτικη σελίδα θα διαπιστώσει πως όλοι οι σύνδεσμοί της, παραπέμπουν σε μια νέα σελίδα (ίδια για όλους τους συνδέσμους) η οποία στόχο έχει την πώληση συσκευής εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που στο κείμενο υπόσχεται άμεση μείωση έως 50% στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Έκδοση λογαριασμών ΔΕΗ:

Στη σελίδα της ΔΕΗ διαβάζουμε:

Στους συνήθεις πελάτες Χαμηλής Τάσης (οικίες, καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις, κλπ) εφαρμόζεται διμηνιαία έκδοση λογαριασμών. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός του πρώτου διμήνου εκδίδεται με κατ’ εκτίμηση καταναλώσεις (“έναντι“), ενώ ο λογαριασμός του δεύτερου διμήνου εκδίδεται μετά από λήψη ένδειξης (εκκαθαριστικός) και περιλαμβάνει τη συνολική κατανάλωση του τετραμήνου από την αξία του οποίου αφαιρείται η αξία ρεύματος που είχε χρεωθεί στον κατ’ εκτίμηση (“έναντι”) λογαριασμό.

Επομένως οι λογαριασμοί εκδίδονται με την εξής σειρά: Πρώτα το έναντι και ύστερα από δύο μήνες ο εκκαθαριστικός κ.ο.κ. Οι λογαριασμοί του άρθρου είναι και οι δύο έναντι (βλ. πλαίσιο 2). Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί με διαφορά τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, όπως βλέπουμε έχουν εκδοθεί με μόλις έναν μήνα διαφορά (βλ. πλαίσιο 1) (20/8/2019 – 25/9/2019). Ομοίως, παρατηρούμε αυθαίρετες αλλαγές και στα τέλη. Αναλυτικά, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ παρουσιάζει μείωση 3,41 ευρώ (βλ. πλαίσιο 3). Ωστόσο, το συγκεκριμένο τέλος, ουδεμία σχέση έχει με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο ισχύει και για τα δημοτικά τέλη τα οποία επίσης παρουσιάζουν μείωση 21 ευρώ. Με απλά λόγια, τα παραπάνω τέλη είναι πάγια δηλαδή κάθε μήνα, είναι τα ίδια. Συνεπώς, οι λογαριασμοί είναι κατασκευασμένοι. (Περισσότερα για των υπολογισμό των τελών εδώ)

Απατηλή σελίδα

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για την επαλήθευση μιας σελίδας, είναι ο έλεγχος του url που αναγράφεται στη γραμμή διευθύνσεων. Για παράδειγμα:

Το url της ψεύτικης σελίδας
Το πραγματικό url της ενημερωτικής σελίδας in.gr

Δίνοντας στο κείμενο περισσότερη πειστικότητα, ο δήθεν δικηγόρος “Στέργιος Πασχούδης” σχολιάζει την συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας. Σχεδόν προφητικά δηλώνει πως θα προσπαθήσουν να μποϊκοτάρουν την θαυματουργή συσκευή στα μέσα ενημέρωσης. Κάνοντας ωστόσο μια απλή αναζήτηση της εικόνας, διαπιστώσαμε πως ο εν λόγω κύριος δεν είναι ο “Στέργιος Πασχούδης” αλλά ένας Ρώσος δικηγόρος ονόματι Vitaly Anatolyevich Burkin.

Οι δήθεν καινοτόμες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας συζητήθηκαν ακόμη και στην Ελληνική Βουλή περίπου 10 χρόνια πριν. Μάλιστα στις 26 Οκτωβρίου του 2010, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου) έχοντας διερευνήσει το θέμα και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εξέδωσε δελτίο τύπου για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Αναλυτικά:

Έτσι, από το Μάιο του 2011 έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα ύψους 59.000 ευρώ σε εταιρείες που πουλούσαν τις παραπάνω συσκευές για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών. Δείτε τις εταιρείες εδώ κι εδώ.

Συσκευές “εξοικονόμησης” ενέργειας

Πηγή φωτογραφιών.

Η πορεία της απάτης

Καταληκτικά, παρατηρήσαμε πως ο απατεώνας έχει υιοθετήσει μια πάγια πρακτική, ένα μοτίβο. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί σελίδες για μικρά χρονικά διαστήματα και προσπαθεί διαμέσου του άρθρου, που παραπάνω αναλύσαμε, να πουλήσει δήθεν συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, το πρώτο δημοσίευμα το οποίο και εξετάσαμε δημοσιεύθηκε στις 20/1/2019 (βλ. ημερομηνία της είδησης). Ωστόσο, η σελίδα που το δημοσίευσε, εξαφανίστηκε 3 μέρες αργότερα. Έπειτα, με νέα απατηλή σελίδα το άρθρο έκανε την επανεμφάνισή του στις 25/1/2019. Στις 27/1/2019 , δημιουργήθηκε ακόμη μια νέα σελίδα στη πλατφόρμα του Facebook με όνομα “Newswagen”. Μέσω αυτής, ο χρήστης πληρώνει διαφημίσεις για την αλίευση περισσότερων θυμάτων.

Πως καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες.

  • Η διεύθυνση της σελίδας (url) είναι άσχετη το αυτό που παρουσιάζει.
  • Τις περισσότερες φορές, τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που υπάρχουν σε αυτές τις σελίδες είναι φανταστικά και οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζουν μια συνέντευξη ή κάποια επιστημονική έρευνα.
  • Τα σχόλια είναι πλαστά.
  • Αυτές οι σελίδες δεν έχουν κανένα άλλο άρθρο και όλα τα λινκ προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος, πάντα λήγει την ημέρα που θα τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Συνήθως δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρείας. Αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό.
  • Πολλές φορές υπόσχονται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους θα καταλάβετε πως είναι διατυπωμένοι για να μην επιστρέψουν ποτέ τα χρήματα.

Πηγή: https://www.ellinikahoaxes.gr/