Προστασία πρώτης κατοικίας: Στον «αέρα» οι δανειολήπτες από τον Μάιο του 2020

Αποκλειστικές πληροφορίες στο Open TV για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

«Για πρώτη φορά περνάμε σε ένα καθεστώς που δεν θα έχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία». Αυτό αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει του Open TV. Από το 2010 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα, θα είναι η πρώτη φορά που οι δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν μια νομική κατάσταση που δεν θα περιλαμβάνει καμία προστασία πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, από το 2010 είχαμε τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος πέρα από τις προσπάθειες που είχαν γίνει να εμφανιστεί ως νόμος-καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών, στην πραγματικότητα αποτέλεσε στο μεγαλύτερό του ποσοστό έναν νόμο καταφύγιο των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Πλεον, δίνεται μια τετράμηνη παράταση, ενώ μετά την 1/5/2020 δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα προβλέπει απαλλαγή από τα χρέη αφού ρευστοποιηθεί όλη η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Το αντικείμενο του νέου πτωχευτικού είναι ένα στοιχείο αυτονόητου, δηλαδή αν κάποιος χάσει όλη την ακίνητη περιουσία, ακόμη κι αν συνεχίσει να οφείλει, δεν θα υπάρχει κάτι για να κάνουν διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Δείτε το βίντεο εδώ
Πηγή: ethnos.gr