Πρόστιμα από €10.000 για τα ταμειακές και POS – Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα

Παραγγελίες ταμειακών μηχανών και POS πριν την προκήρυξη του τέταρτου κύκλου των επιδοτήσεων με Voucher μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν αναδρομικά, ενώ οσοι δεν διασυνδέσουν τα μηχανήματα πληρωμών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 10.000 €.

Οι πάροχοι δεν που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αναβάθμισης θα υποστούν μεγαλύτερες ποινές που θα ξεκινούν απο 200.000 ευρώ! Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χτυπάει μία στο καρφί και μια στο πέταλο όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για όσους πρέπει ειτε να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές ειτε να αγοράσουν καινούργιες και να τις διασυνδέσουν με τα μηχανήματα POS.

Ένα μικρό… «παράθυρο», τεχνικής φύσεως υπάρχει μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδος που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά. Σ’ αυτές τις 35 περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι να έχει γίνει η παραγγελία ή και αγορά του POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ενώ η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθει ένα μήνα αργότερα.

Για το θέμα των ταμειακών μηχανών και την αναβάθμιση τους και την διασύνδεση με τα POS τα περιθώρια παραμένουν ίδια. Όπως εξηγούν στο ΥΠΕΘΟ οι παραγγελίες μπορεί να γίνουν από τώρα και να καταβληθούν αναδρομικά τα Voucher αφού το πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ ανεξάρτητα από τον κύκλο που τρεχει.

Οι επιχειρήσεις- παροχοι, βέβαια, που αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των ταμειακών ή την προμήθεια κινούνται κάπως συντηρητικά όσο δεν ξεκινάει ο τέταρτος κύκλος αλλά όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πράγμα είναι ενεργό και τα Voucher του 4ου κύκλου ξεκινήσουν σύντομα. Ουσιαστικά χρηματοδοτείται από το Κράτος η αγορά ή χρονομίσθωση EFT/POS νέων προδιαγραφών μέχρι 3 έτη, με την αξία του voucher να προσδιορίζεται στα 150 ευρώ και μέχρι 2 ανά επιχείρηση.

Ήδη έχουν σταλεί e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους. Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου». Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

συνέχεια στο athensmagazine.gr