Βαριές «καμπάνες» που αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ περιμένουν όσους επαγγελματίες «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές τους και «σβήνουν» τα αρχεία:
Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν στην Γλυφάδα επιτήδειους επιχειρηματίες να εκδίδουν αρχικά κανονικά αποδείξεις και κατόπιν να τις … ακυρώνουν προκειμένου να κρύψουν από την Εφορία τα πραγματικά τους έσοδα!
Με σχετική εγκύκλιο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη πρακτική σηκώνει … εξοντωτικά πρόστιμα.
Ένα «παλιό κόλπο», που χρησιμοποιούν «αετονύχηδες» για να αποκρύψουν τζίρο και κέρδη, ώστε να πληρώσουν πολύ λιγότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν, έφεραν ξανά στην επιφάνεια οι έλεγχοι των Αρχών: Πρόκειται για το «κόλπο» των ακυρώσεων αποδείξεων, που… ήδη έχουν εκδοθεί.
Πού «αναβιώνει» το «παλιό κόλπο» της ακύρωσης αποδείξεων
Με άλλα λόγια, οι επιτήδειοι επέστρεψαν σε πρακτικές παρελθόντων ετών και αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου.
Έτσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους – άρα και σε όσα δηλώνουν στην Εφορία – αλλά τα χρήματα έχουν μπει κανονικότατα στο ταμείο της επιχείρησης, μαζί με τον ΦΠΑ, που ουδέποτε αποδίδεται.
Μια τέτοια περίπτωση εντόπισαν οι ελεγκτές σε γνωστό bar restaurant, στο κέντρο της Γλυφάδας. Πρόκειται για επιχείρηση, τη φορολογική συμπεριφορά της οποίας παρακολουθούσαν, μέσω ειδικού λογισμικού για πολλούς μήνες οι ελεγκτικές αρχές.
Όταν, λοιπόν, πήγαν στο μαγαζί για επιτόπιο έλεγχο, βρήκαν αρχεία excel με τις εισπράξεις, τα συνέκριναν με τα δηλωθέντα ποσά και διαπίστωσαν συνολικά, τη μη έκδοση 106 φορολογικών στοιχείων, αξίας 600.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 78.000 ευρώ!
Προειδοποιεί η ΑΑΔΕ με σχετική εγκύκλιο για βαριές «καμπάνες»
Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προειδοποιεί τους παραβάτες-όσους αποκρύπτουν ή δεν προσκομίζουν τα αρχεία των ταμειακών μηχανών- ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν τις 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις λογιστικά αρχεία (βιβλία), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
Η μη επίδειξη για οποιονδήποτε λόγο των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) στον φορολογικό έλεγχο εξισώνεται με μη τήρηση αυτών. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται, εφόσον η μη τήρηση ή ενημέρωση δεν επηρεάζει τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή εφόσον με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο είναι δυνατός ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και των αντίστοιχων φορολογικών υποχρεώσεων.
2.Το ίδιο πρόστιμο (15% των εσόδων και κατ΄ ελάχιστο 10.000-30.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων) επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που στο πλαίσιο διενέργειας επιτόπιου ελέγχου πρόληψης διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ), καθώς και τις μνήμες και τα αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ (a.txt, b.txt, s.txt, e.txt κ.λπ.) τα οποία διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή.
Το πρόστιμο επιβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν προηγήθηκε δήλωση της απώλειας των ΦΗΜ από τον φορολογούμενο πριν την έκδοση της ως άνω εντολής. Σε περίπτωση δήλωσης απώλειας των ΦΗΜ , το πρόστιμο είναι 2.500 ευρώ.
3. Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
πηγή: fimes.gr