Πρόστιμο 5.000 ευρώ: Η Νο1 κακή συνήθεια που «καίει» τον Έλληνα οδηγό-Πώς θα αποφύγετε το σοκ στην τσέπη

Πολλοί οδηγοί ετοιμάζονται για την έξοδο του καλοκαιριού, ωστόσο μια συνήθεια την οποία έχουν αρκετοί μπορεί να τους κοστίσει σε πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ.

Αυτή δεν είναι άλλη από το κάπνισμα. Σε γενικές γραμμές δεν απαγορεύεται από τον νόμο όταν οδηγούμε, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις και οι παραβάσεις μπορεί να κοστίσουν ακριβά. Εκτός δηλαδή από τα προβλήματα που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία, μπορεί να προκαλέσει και στην… τσέπη μας.

Τα επικίνδυνα αποτσίγαρα

Πρόστιμο για τσιγάρο στο αυτοκίνητο
Πρόστιμο για τσιγάρο στο αυτοκίνητο

 

Η ρίψη του αποτσίγαρου («γόπας») στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και γι’ αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου. Δηλαδή ανάλογα την περιοχή που πετάξατε τη «γόπα» και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και η Πυροσβεστική βάσει της 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης. Το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα 200 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε, όμως σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τότε το πρόστιμο για τον οδηγό που πετάει επανειλημμένα τσιγάρα από το αυτοκίνητο του μπορεί να φτάσει έως και τα 5.000 ευρώ.

Το επιβλαβές κάπνισμα

 

Πρόστιμο για τσιγάρο στο αυτοκίνητο
Πρόστιμο για τσιγάρο στο αυτοκίνητο

 

Πρόστιμο μπορεί να δεχθεί κανείς και για το επιβλαβές κάπνισμα, όχι μόνο της δικής του υγείας. Σε περίπτωση που στο όχημα επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός καπνίζει, υπάρχει παράβαση συγκεκριμένου κανονισμού που οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και πλέον απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ορίζοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ για οποιονδήποτε ενήλικο επιβάτη καπνίζει παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών. Μάλιστα, εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.

Επίσης, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά άλλος ενήλικος επιβάτης στο αυτοκίνητο.

Πηγή: Athensmagazine.gr