Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ αν έχετε ΑΥΤΟ το εισόδημα – Συναγερμός για εκατομμύρια Έλληνες-Ποιοι κινδυνεύουν;

Με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ κινδυνεύετε στην περίπτωση που έχετε «κρυφό» εισόδημα.

Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ αν έχετε «κρυφό» εισόδημα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα κρυφά εισοδήματα των φορολογουμένων . Αυτό αφορά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία που βρίσκονται στις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και μισθωτήρια συμβόλαια. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αφορούν:

Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε τουλάχιστον 120 υποθέσεις συμβολαιογράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι διενεργούνται από το γραφείο για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013 (Α’ 170) (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.

 

Συναγερμός για εκατομμύρια Έλληνες: Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ αν έχετε ΑΥΤΟ το εισόδημα

 

Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.

Ενοίκια και μισθωτήρια συμβόλαια

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 και έντυπο Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα Νέα στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Όσοι «ξέχασαν» να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι, με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.

Πηγή: Athensmagazine.gr