Η διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίαςείναι ιδιαίτερα εύκολη -δείτε τα ποσά που πληρώνουμε φέτος εδώ- και γίνεται από την πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ.
Από την ίδια πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους. Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει παράταση για την πληρωμή.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι χάσουν την προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας, πέρα από την υποχρέωση της εκ των υστέρων καταβολή τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο:
- ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
- το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο
- 30€, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30€
Τέλη κυκλοφορίας: Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 έως 30.000 ευρώ
Ακόμα πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους, ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία.
Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».
Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
Το φετινό ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας εκδίδεται από το myCar και περιλαμβάνει και QR Code. Οι ιδιοκτήτες σκανάρουν το QR Code ή χρησιμοποιούν τον κωδικό (αριθμούς) που ξεκινά με RF και έχει 23 αριθμούς για να πληρώσουν το ποσό μέσω ebanking ή mobile banking
Πηγή: Athensmagazine.gr