Πρώτη κατοικία: Τα τελευταία εκκρεμή σημεία και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Με κεντρικό μέλημα να απομειωθεί η όποια δυνατότητα των στρατηγικών κακοπληρωτών να «αξιοποιούν» το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για να αποφεύγουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών τους κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία στα περισσότερα σημεία για το νέο πλαίσιο.

Στον πυρήνα του νέου σχεδίου είναι ο ορισμός καταληκτικής προθεσμίας για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο, αλλά και η περιοδική παρακολούθηση της περιουσιακής κατάστασης του υπαχθέντα στη ρύθμιση και μετά την υπαγωγή του. Με αυτόν τον τρόπο, με το να έχει δηλαδή η προστασία της πρώτης κατοικίας διάρκεια μόλις ενός έτους , δηλαδή έως το τέλος του 2019, γίνεται προσπάθεια να «πιεστούν» όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και να επισπευστούν οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων.  Βέβαια η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είχε μόνιμο χαρακτήρα. Πάντως το νέο πλαίσιο θα ισχύει για τρία χρόνια για δανειολήπτες που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (όπως είναι οι άνεργοι , τα ΑΜΕΑ κτλ). Παράλληλα μπαίνουν πιο αυστηρά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών , της αντικειμενικής αξίας του κινητού και του ύψους της οφειλής. Σημειώνεται ότι ήδη τράπεζες και συβέρνηση είχαν συμφωνήσει σε όριο αξίας για την προστασία της κατοικίας στα 250.000 ευρώ  και το υπόλοιπο  της  οφειλής  να είναι στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά εχει συμφωνηθεί στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.

Σύμφωνα, πάντως,  με πληροφορίες σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, ίσως και να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις από αυτά που προβλέπει σήμερα ο νόμος Κατσέλη (εύλογες δαπάνες διαβίωσης).

Επιπλέον καταγράφονται δυο σημεία που πρέπει ν α διασαφηνιστούν. Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες ζητούν να  ορίζεται υποχρεωτικά ανεξάρτητος εκτιμητής  που θα κρινει την εμπορική αξία των ακινήτων. Επίσης για τις 160.000 υποθέσεις που έχουν ήδη πάει στα Ειρηνοδικεία προς εκδίκαση  οι τράπεζες ζητούν να αξιολογηθούν για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ισχύσει για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση με το νέο νομικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση και με την αποσαφήνιση των τελευταίων λεπτομερειών αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταταθεί το σχετικό νομοσχέδιο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί σε πρώτη φάση τον Απρίλιο με τη διαδικασία βελτιώσεων να είναι συνεχής.

Γιώργος Αλεξάκης

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr