Πρωτοφανές “κυνηγητό” για μία μάσκα – Ανάρπαστες σε Λάρισα και Τρίκαλα – Φαινόμενα αισχροκέρδειας!

Ο κορονοϊός χτυπά την πόρτα της Ελλάδας και σε συνδυασμό και με τη γρίπη που είναι στα… φόρτε της, έχουν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στις μάσκες.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Λάρισας Αθανάσιος Κουτσούκης τονίζει στη larissanet ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε μάσκες σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία εν μέσω της γρίπης και του φόβου για τον κορονοϊό.

“Δεν χρειάζεται πανικός σε μια τέτοια κατάσταση. Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να βρεθούν κάποιες παρτίδες μασκών”, υποστηρίζει.

Την ίδια ώρα υπάρχει μικρή αύξηση στην αγορά των αντιβιοτικών και των αντιπυρετικών φαρμάκων αλλά εδώ δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουμε προβλήματα διαθεσιμότητας.

Κορονοιός: Οι μάσκες έχουν εξαντληθεί και από τις φαρμακαποθήκες

Την Τρίτη (25.02.2020) ο ΣΟΦΛΑ διέθεσε τα φαρμακεία που εφοδιάζει με τις τελευταίες, ενώ αντίστοιχα ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ χθες το απόγευμα διέθεσε τα λίγα κομμάτια που είχαν απομείνει. Μιλώντας στην larissanet o πρόεδρος του ΣΟΦΛΑ Πέτρος Καφανέλης τόνισε ότι οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται μόνο στις απλές χειρουργικές μάσκες αλλά και στις παιδικές, όπως και σε αυτές που είναι πιο ακριβές και εξειδικευμένες. Μάλιστα τη ίδια ώρα υποστηρίζει ότι οι παραγγελίες για μάσκες στα φαρμακεία είναι πολύ μεγάλες.

Στο μεταξύ, ααινόμενα αισχροκέρδειας στη χοντρική αγορά καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΛΑ  Δημήτρης Μιχαήλ. “Ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ επιχείρησε να αγοράσει πριν λίγες ημέρες μάσκες με φίλτρο που στην χοντρική κάνουν 2,5 ευρώ η μία και μας την πουλούσαν προς 6 ευρώ. Για το λόγο αυτό ακυρώσαμε την παραγγελία”, αναφέρει. Τόσο ο ΣΟΦΛΑ όσο και ΠΡΟΣΥΦΛΑ είχαν έγκαιρα στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες σε μάσκες.

Τι συμβαίνει στην διεθνή αγορά;

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται στην διεθνή αγορά. Πρώτη και βασική αιτία η επίταξη των εργοστασίων που φτιάχνουν μάσκες στην Κίνα. Τα εργοστάσια θα παράγουν παρτίδες έως και τον Απρίλιο για την εγχώρια αγορά. Έτσι μένουν μόνο κάποια εργοστάσια στην Ευρώπη που δεν είναι δυνατόν να καλύψουν την ζήτηση.

Η παράνοια που υπάρχει με τον κορονοϊό σε διεθνές επίπεδο αποτυπώνεται σε ένα παράδειγμα για το μικρό κράτος της Μάλτας. “Η Μάλτα λίγο πριν ξεσπάσουν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία παρήγγειλε δυο κοντέινερ σε μάσκες”, σημειώνει στη larissanet o Πέτρος Καφανέλης.

Κορονοϊός: Ανάρπαστες οι… χειρουργικές μάσκες και στα Τρίκαλα

Με το φόβο του κορονοϊού να μεγαλώνει κάτοικοι των Τρικάλων σπεύδουν στα φαρμακεία της πόλης για να προμηθευτούν μάσκες. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η εξάπλωση του ιού στη γειτονική μας Ιταλία γεννά αναπόφευκτα ανησυχία και στη χώρα μας.

Όσοι… προνοούν, αναζητούν και προμηθεύονται ήδη χειρουργικές μάσκες προκειμένου να είναι το δυνατόν πιο προστατευμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στα 70 λεπτά (ίσως βρείτε και φθηνότερες) και είναι μιας χρήσης.

πηγές: larissanet.gr , trikalavoice.gr

Πηγή: newsit.gr