Η μετάβαση στη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να εξελίσσεται με ρυθμούς που δεν ικανοποιούν, καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε χάσει τη δυναμική της και η τρέχουσα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Αυτός ο χρόνος προσαρμογής, ωστόσο, έχει επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις, προκαλώντας πονοκέφαλο σε αγρότες και εμπλεκόμενους φορείς.
Η νέα διοίκηση βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης, κάτι που επιμηκύνει τις διαδικασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πληρωμές που εξαρτώνται από τον οργανισμό να καθυστερούν, καθώς απαιτείται η έγκριση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.
Όσον αφορά τις πληρωμές για τα Οικολογικά Σχήματα, η αρχική πρόβλεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εκταμίευση των χρημάτων στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Οι καθυστερήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες συγκριτικά με πέρυσι, όταν οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν γύρω στο Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι αγρότες να περιμένουν μέχρι τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο για να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Το ανησυχητικό, μάλιστα, είναι πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των ενισχύσεων ανά παρέμβαση, γεγονός που προσθέτει αβεβαιότητα.
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, υποστήριξε πως «οι αποκλίσεις θα πρέπει να τεκμηριώνονται μόνο όταν ξεπερνούν το 50%». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται μια “νομιμοποίηση” των αποκλίσεων από τα προβλεπόμενα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις ενισχύσεις. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή εγείρει ανησυχίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθούν πληρωμές χωρίς επαρκείς ελέγχους, κάτι που ενδέχεται να επιβαρύνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ να εγκρίνει τη μεταφορά χρημάτων από άλλες δράσεις της ΚΑΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Όμως, η συζήτηση για το νέο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ βρίσκεται σε τέλμα. Ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως πρέπει να επανεξεταστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στον Πυλώνα 1, καθώς επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των παραγωγών. Πρότεινε επίσης να επιτραπεί η μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των Πυλώνων 1 και 2, χωρίς περιορισμούς.
Αυτές οι προτάσεις, όμως, κρύβουν παγίδες. Εάν μεταφερθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στα Οικολογικά Σχήματα, οι αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα του Δεύτερου Πυλώνα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Ουσιαστικά, αυτό θα σημαίνει περικοπές προϋπολογισμών και ανακατανομή ενισχύσεων, κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση.
Οι αγρότες, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα. Δεν γνωρίζουν εάν αξίζει να επενδύσουν σε συγκεκριμένες δράσεις του ΠΑΑ, καθώς η έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης και διαφάνειας καθιστά κάθε τους κίνηση ρίσκο. Έτσι, το μέλλον των αγροτικών ενισχύσεων και του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ