Ψηφιακά η ασφαλιστική ενημερότητα για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και από τις αρχές Μαΐου η ασφαλιστική ενημερότητα για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα εκδίδεται αποκλειστικά ψηφιακά από τον υπολογιστή τους

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,  μιλώντας σε ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τον υπουργό, τη γενική γραμματέα Άννα Στρατινάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέτρα που έχουν  ήδη θεσμοθετηθεί και τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται  για την στήριξη επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας.

Νομοθετική ρύθμιση

«Στο τέλος Απριλίου, ένα αίτημα που έρχεται από τον κόσμο της επιστήμης (μηχανικούς, δικηγόρους,  γιατρούς, οικονομολόγους, λογιστές κ.α.) ήταν να παίρνουν την ασφαλιστική ενημερότητα αυτόματα και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στα υποκαταστήματα, γίνεται πραγματικότητα. Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, όλες οι ασφαλιστικές εν ημερότητες 1.500.000 πολιτών, των μη μισθωτών γενικά, θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά από τον Η/Υ όλων. Δεν θα ξαναπάει κανείς σε κανένα υποκατάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές που φέρνει το υπ. Εργασίας, σημειώνοντας ότι:

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί ΠΝΠ,  η οποία θα περιέχει διάταξη για τα φοιτητικά ενοίκια, καθώς και για την αύξηση από 5 σε 20 του ορίου των εργαζομένων των επιχειρήσεων για την αποζημίωση των 800 ευρώ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σχετικά με τις συντάξεις ο υπουργός σημείωσε ότι, μέχρι τέλος του χρόνου το 55% των νέων ετήσιων για συντάξεις  θα είναι ψηφιακό.

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας

-«Οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα, μετά τον κορονοϊό, είναι μεγάλες», είπε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει διατήρηση των θέσεων εργασίας και διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων».

-«Νομοθετήσαμε από μηδενική βάση και σε απειροελάχιστο χρόνο»,  λόγω των έκτακτων συνθηκών, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι, μετά το Πάσχα, διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για νέες κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κάνει ένα τεράστιο βήμα, έναν άθλο, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εργασίας προχωράει στην ψηφιακή σύνταξη.

Στο μεταξύ ξεκίνησε ήδη η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης “ΑΤΛΑΣ” στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων και

β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης εξήρε τη σημασία του λογιστικού επαγγέλματος και, ευρύτερα, των οικονομολόγων, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Πηγή: https://ecopress.gr/