“Με το δεξί” ξεκίνησε τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) με σημαντική άνοδο +1,53% (ποσοστό κερδών μιας μέρας μεγαλύτερο από την τρέχουσα ετήσια απόδοση των ανταγωνιστικών Δεκαετή Ελληνικών Ομολόγων που βρίσκεται στο 1,44% ή των καταθέσεων στις τράπεζες) στις 930,71 μονάδες ενισχύοντας τις ελπίδες μας ότι και το 2020 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά!
Βέβαια, το Χρηματιστήριο περιέχει ρίσκο πολύ μεγαλύτερο από την “σίγουρη” αποταμίευση στις τράπεζες μας οι οποίες καταθέσεις δεν γνώρισαν το κραχ των Ελληνικών μετοχών ή την κήρυξη χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου με το γνωστό PSI (κούρεμα) των Ελληνικών Ομολόγων το 2012.
Όμως, όλες οι μορφές επενδύσεων, ακόμα και στα ακίνητα που το παλιό ρητό έλεγε “ότι κανείς δεν έχασε ποτέ επενδύοντας σ’ ακίνητα”, περιέχουν πάντα κάποιο ρίσκο.
Στην σημερινή εποχή των αρνητικών διεθνών αποδόσεων στα σίγουρα ομόλογα της Ευρώπης και αλλού όπου σχεδόν πουθενά οι αποδόσεις δεν υπερβαίνουν τον πληθωρισμό τα πιθανά σχετικά αστρονομικά κέρδη από το Ελληνικό Χρηματιστήριο (+49,46% κατά μέσο όρο το 2019) προσελκύουν πολλούς να επενδύουν τις ελπίδες τους σε μετοχές.
Κατά την άποψη μου το μεγαλύτερο ρίσκο της διεθνούς οικονομίας είναι το πολιτικό ρίσκο κακών πολιτικών αποφάσεων των κυβερνήσεων αλλά και των ψηφοφόρων.
Έτσι, αν επικρατήσουν ειδικά στην προεκλογική Αμερική ομαλές πολιτικές συνθήκες οι διεθνείς αναλυτές, κι εγώ, προβλέπουμε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά διεθνούς και μεγάλης ειδικά Ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης και νέας ανόδου των χρηματιστηρίων.
Σπύρος Καγκάδης
Προηγούμενο άρθροΕπικουρικές συντάξεις: Ερχονται αυξήσεις και μεγάλες αλλαγές από φέτος (vid)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Σε ετήσια ακινησία το “Ανδρέας Κάλβος”-Τα νέα δρομολόγια της Levante ferries