Ετεροχρονισμό των πληρωμών του 75% των οφειλομένων, ζητά η TUI σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από τα ελληνικά ξενοδοχεία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του ρυθμού εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η TUI, συνολικά από όλες τις αγορές, ζητά προφορικά ή γραπτά από τα ελληνικά ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς ανεξαιρέτως, το συνολικό οφειλόμενο ποσό που υπάρχει αυτή τη στιγμή να εξοφληθεί ως ακολούθως, και όχι μετά από 60 ημέρες, όπως είναι οι ισχύοντες όροι συνεργασίας: 30% άμεσα 37,5% τον Μάρτιο 2021 37,5% τον Απρίλιο 2021

Η εξέλιξη αυτή, ενόσω ξενοδοχειακοί φορείς και ξενοδόχοι έχουν ζητήσει από τον Μάρτιο σμίκρυνση του χρόνου εξόφλησής τους από τους tour operators, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο και ήδη υπάρχουν έντονες ζυμώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του κλάδου ετοιμάζονται να αντιδράσουν, ενώ ενημέρωση υπήρξε και στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, χωρίς προς το παρόν να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχειακό στρατόπεδο, υπάρχουν 3 τάσεις:

Δυναμική αντίδραση και άρνηση με άμεση διεκδίκηση των οφειλομένων

Αποδοχή της πρότασης της TUI στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας

Απαίτηση για εξόφληση του 50% των οφειλομένων και έντοκη εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γνωστός ξενοδόχος και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης, δήλωσε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες, να δανειζόμαστε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο, να μην μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας λόγω έλλειψης ρευστότητας και την ίδια στιγμή να δανείζουμε άτοκα τους tour operators…”.

Σε κάποιους ξενοδόχους έχουν ήδη αποσταλεί από την TUI συμφωνητικά που τροποποιούν τις υφιστάμενες συμφωνίες, τα οποία είναι στην διάθεση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Σε πρωτότυπο συμφωνητικό, η αποπληρωμή προτείνεται ως εξής:

“Always subject to set-off, TUI agrees to pay the due Open Amounts to the Hotelier as follows: – 25% within 15 working days after signing this Amendment Agreement, – 37,5% within March – 37,5% within April”

Άλλες πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ θα αποπληρωθούν και δεν θα μπουν στο καθεστώς ετεροχρονισμού. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, τα κορυφαία στελέχη του ομίλου Thomas Ellerbeck και Sebastan Ebel, σε συνέντευξή τους σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική αγορά της TUI.

Ερωτηθείς ο Sebastian Ebel από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αν θα αλλάξουν οι τρόποι πληρωμής των ξενοδοχείων, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους ξενοδόχους και την ΠΟΞ, για την εξόφληση σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου, υπογράμμισε ότι δεν θα αλλάξει και ότι έχουν δοθεί από τον όμιλο προκαταβολές 250 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Μάλιστα δεν επιβεβαίωσε την ερώτηση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ότι για το 2021 έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια που προβλέπουν εξόφληση εντός 30 ημερών.

Πηγή: https://money-tourism.gr/apokleistiko-eterochronismo-pliromon-tin-anoixi-zita-tui-eggrafo/?fbclid=IwAR3kYoqTAVPkgKwHceFie9Xu9Lbw3v5RPkSOaQlh7mpq-zzyn05dFfRm7GY | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ιταλοί αξιωματούχοι & στρατιωτικοί στο Δήμο Αργοστολίου
Επόμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: Νέα απόφαση για το “600άρι” σε 56 πληγέντες του ΙΑΝΟΥ (έγγραφο)