“Βόμβα”: Υποχρεωτική η ελληνική μουσική σε ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα – Πρόστιμο έως 20.000 ευρώ!

Σφοδρές αντιδράσεις και απορίες έχει προκαλέσει η υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικών τραγουδιών και συνθέσεων στη μουσική που θα ακούγεται στους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους «μόνο δυσάρεστη έκπληξη συνιστούν οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο».

«Ατυχώς, πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, οι ξενοδόχοι.

Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις αφορούν και εμπορικά κέντρα, καζίνο, Μέσα Mαζικής Μεταφοράς και αεροδρόμια.

Ελληνική μουσική: Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι στους κοινόχρηστους χώρους και εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων.

Επιπλέον, ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τον δημόσιο τομέα, υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνόφωνα τραγούδια ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνου τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας.

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά θα κυμαίνονται από 2.000 ως 20.000 ευρώ.

πηγή: reader.gr