«Ραβασάκια» έξτρα φόρου από την εφορία σε χιλιάδες συνταξιούχους

Πρωτοχρονιάτικο φορο-σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους επιφυλάσσει η Εφορία. Στις αρχές του νέου έτους θα λάβουν ραβασάκια με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ. Τα σημειώματα που εκδίδονται αυτές τις ημέρες από τις Δ.Ο.Υ πηγαίνουν σε φορολογούμενους κυρίως συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά αποδοχών για το έτος 2013 αλλά δεν τα δήλωσαν στην Εφορία.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν μετά από διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Από τη διασταύρωση αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογούμενων, η πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών (επιδικασθέντα από δικαστήρια, καθυστερούμενα από εργοδότες κλπ) δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Την περασμένη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ έγγραφο με το οποίο κάλεσε τους προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 70.000 -80.000.

Με το ίδιο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης κάλεσε τους προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 70.000-80.000.

Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος να εκδοθούν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα γλιτώσουν από την πληρωμή του φόρου καθώς δεν θα λάβουν ποτέ τη λυπητερή. Και αυτό γιατί ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος, οι υπάλληλοι των τμημάτων Φορολογίας Εισοδήματος στις Εφορίες είναι λίγοι και ο χρόνος που απομένει πλέον στις Δ.Ο.Υ. για να ελέγξουν 200.000 δηλώσεις και να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής είναι ελάχιστος. Οι υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν θα παραγραφούν.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρόνο. Για να προλάβουν να ελέγξουν τις δηλώσεις, να βεβαιώσουν τους πρόσθετους φόρους και να εκδώσουν τα σημειώματα στους φορολογούμενους τις ημέρες αυτές εργάζονται και τα απογεύματα ενώ δούλεψαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο θα συμβεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 – 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι υποθέσεις είναι πολλές και ο χρόνος ελάχιστος καθώς μεσολαβούν δυο αργίες (25 και 26 Δεκεμβρίου). Οι υποθέσεις που έχει παραλάβει κάθε υπηρεσία υπερβαίνουν τις 4.000 για τις οποίες είναι αρμόδιοι 4 – 6 υπάλληλοι. Δηλαδή κάθε υπάλληλος θα πρέπει να ελέγξει και να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα για 600 έως 1.000 υποθέσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: aftodioikisi.gr