«Ραβασάκια» με απλήρωτους φόρους στέλνει η ΑΑΔΕ – Ποιοι να τα περιμένουν

ΑΑΔΕ: Να πληρώσουν όσα δεν… πλήρωσαν στο παρελθόν θα κληθούν όσοι λάβουν από την ΑΑΔΕ ραβασάκι το επόμενο διάστημα. Ποιους αφορά.

Χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα σε φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν δηλώσεις τα τελευταία 15 χρόνια είναι έτοιμη να στείλει η ΑΑΔΕ.

Στο στόχαστρο δηλαδή είναι οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για κάποιο έτος.

Δείτε αναλυτικά…

ΑΑΔΕ: Τι αναμένεται να γίνει

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονται μετά από ένα χρονικό διάστημα, έχουν ξεκινήσει οι διασταυρώσεις των ΑΦΜ, με το αρχείο των υποβληθεισών φορολογικών δηλώσεων.

Η διαδικασία, όπως την ορίζει η φορολογική νομοθεσία, προβλέπει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, την έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει φόρο κατ’ εκτίμηση, με βάση ότι στοιχεία διαθέτει και κατόπιν ο φορολογούμενος αν διαφωνεί, προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, εάν η Φορολογική Διοίκηση προσδιορίσει το φόρο ολικά ή μερικά με βάση στοιχεία διαφορετικά από αυτά που περιέχονται σε φορολογική δήλωση του φορολογούμενου, οφείλει να αναφέρει ειδικά τα στοιχεία αυτά στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός του φόρου.

Σε ότι αφορά στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου μετά από αξιοποίηση διαθέσιμων πληροφοριών, αυτές εκδίδονται βάσει στοιχείων, τα οποία είτε έχουν παρασχεθεί από τον ίδιο το φορολογούμενο σε δήλωσή του είτε έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Ακόμη, σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης ήτοι ενδεικτικά:

εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις,
αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα,
εισοδήματα από ακίνητα,
μερίσματα, τόκους,
δικαιώματα κ.λπ.).

Τα ανωτέρω εισοδήματα προστίθενται, εφόσον δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του και τότε εκδίδεται και κοινοποιείται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

ΑΑΔΕ: Μέχρι πόσο πίσω θα “κοιτάξει”

Σε ότι αφορά στις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, το δικαίωμα της Εφορίας να επιβάλει φόρους φτάνει μέχρι και το έτος 2006!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

Σημειώνεται όμως, ότι, με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης.

Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας, δεν μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας.

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η-1-2012 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2011 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2022.

Βγάζει στη φόρα τα ονόματα όσων χρωστάνε

Στην δημοσιοποίηση των ανθρώπων που χρωστάνε πολλά χρήματα καταφεύγει η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.

Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της λίστας των οφειλετών τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά περιορίζονται μόνο στην τροφή για το… κουτσομπολιό που προκαλεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και το έγγραφο του ΕΦΚΑ, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, θα γίνει μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: newsme.gr