Ρεύμα: Έκτακτη είδηση για όσους έχουν απλήρωτο λογαριασμό

Τέρμα βάζουν οι πάροχοι ενέργειας στο φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών.

Oι οποίοι λόγω της εφαρμογής του νέου μοντέλου τιμολόγησης από τον Αύγουστου, και της ελεύθερης μετακίνησής τους από τον έναν πάροχο στον άλλον, χωρίς καμία επιβάρυνση, ξεχνούν να πληρώσουν.

Ρεύμα: «Τειρεσίας» έρχεται σύμφωνα με το σχέδιό τους για όλους τους κακοπληρωτές καταναλωτές, ώστε να μπουν στη μαύρη λίστα και να μπλοκάρουν τις μετακινήσεις τους προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο τον Αύγουστο αφήνοντας πίσω τους… ανεξόφλητους λογαριασμούς, αφού δεν δεσμεύονται σχετικά από τον νόμο.

Ρεύμα: Στενεύουν τα περιθώρια

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το σόβαρο πρόβλημα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι πάροχοι ενέργειας σχεδιάζουν την επιβολή ενός «Τειρεσία» – που θα μπλοκάρει τους οφειλέτες από τα «πέρα δώθε».

Αυτό που ανησυχεί έντονα τους παρόχους, είναι πως η τάση των καταναλωτών να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ευνοείται από την ελεύθερη μετακίνησή τους με την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου αυτού μηχανισμού τιμολόγησης, οι μετακινήσεις πελατών μεταξύ προμηθευτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες – ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και τη χειμερινή περίοδο, αφού ο Αύγουστος λόγω θερινών διακοπών δεν αποτελεί ενδεικτικό μήνα.

Ένα ποσοστό από τις μετακινήσεις του Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, είναι καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας πίσω τους όμως… ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Ρεύμα: Πότε θα μπλοκάρεται η μετακίνηση

Ο νέος ενεργειακός «Τειρεσίας» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος της κινητής τηλεφωνίας (με την κωδική ονομασία «Τηλεγνούς») – με τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα λιγότερα δυνατα προσωπικά δεδομένα, αλλά να γνωρίζουν εξαρχής οι προμηθευτές αν ο νέος υποψήφιος πελάτης τους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όχι.

Θα έχουν «μάλιστα» τη δυνατότητα να μην δεχθούν έναν καταναλωτή με χρέη, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στον διακανονισμό τους ή δεν εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.

Με βάση, μάλιστα, το ύψος των οφειλών στον προηγούμενο πάροχο, θα μπορούν μεν να δεχθούν πελάτες με χρέη, επιστρατεύοντας όμως ενισχυμένες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα:

την αυξημένη εγγύηση ή
την υποχρεωτική εξόφληση των λογαριασμών αποκλειστικά μέσω πάγιας εντολής.

Ρεύμα: Πώς θα δοθεί το μπόνους εξοικονόμησης

Στο μπόνους σε όσους καταναλωτές κάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος αναφέρθηκε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε, η σύγκριση προκειμένου να δοθεί το μπόνους των 50 ευρώ για τους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% θα γίνετα με την περσινή κατανάλωση ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως οι «κύκλοι μέτρησης» του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση.

«Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος το χειμώνα, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι δεν είναι πιθανό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως βάζει το χέρι του στη φωτιά πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος.

Για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός τόνισε πως τόσο η ΔΕΗ ΔΕΗ-0,48% όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις και πως η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά.

Ακόμη

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι δόθηκε παράταση έως 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει.

Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές. Ο υπουργός εξήγησε ότι ένα Inverter κλιματιστικό μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης το χειμώνα.

Τέλος, σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι καθώς οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για 7η συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. Διευκρίνησε πως εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες.

Πόσο «καίνε» οι συσκευές σε μία οικία:

-Ο φούρνος 3-4 kw και οι εστίες 1-2 kw, άρα 2 με 3 ευρώ ανά ώρα χρήσης.

– Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 4 kw

-Το πιστολάκι και ο βραστήρας, παρόλο που είναι μικρές συσκευές, έχουν ισχύ 2 kw και μπορεί να καταναλώνουν περίπου 0,07 ευρώ ανά 10 λεπτά.

– Η τοστιέρα έχει κόστος 0,07 ευρώ ανά χρήση, ανάλογα με το μέγεθος.

– Το ψυγείο ανάλογα με την ενεργειακή του κλάση κοστίζει από 50 έως 60 ευρώ τον χρόνο.

– Η τηλεόραση μπορεί να κοστίζει 30 ευρώ τον χρόνο.

– Ένας εκτυπωτής κοστίζει 15 ευρώ τον χρόνο.

– Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κοστίζει από 20 ως 30 ευρώ τον χρόνο.

– Ένας φορτιστής κινητού τηλεφώνου μπορεί να κοστίσει 2 με 3 ευρώ τον χρόνο.

– Ένα μεσαίο κλιματιστικό κοστίζει από 100 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένα μεγάλο κλιματιστικό κοστίζει έως 600 ευρώ τον χρόνο.

Συμβουλές για οικονομική χρήση

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Ευάγγελος Πάνου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξηγεί πώς μπορούν οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι πολλές συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στην πρίζα, επομένως έχουν κατανάλωση ακόμα και όταν είναι κλειστές.

Στον φούρνο πρέπει να δούμε την θερμοκρασία που χρησιμοποιείται και στα μάτια πρέπει να χρησιμοποιούμε σκεύη που εφαρμόζουν πλήρως, να μαγειρεύουμε με χύτρες ταχύτητας και να κλείνουν πιο νωρίς το μάτι και τον φούρνο» ανέφερε ο κ. Πάνου.

Αναφορικά με τη θέρμανση οι ειδικοί προτείνουν αντλίες θερμότητας ως την πιο οικονομική λύση.

Ρεύμα: Αυτές είναι οι έξυπνες εφαρμογές 

Την ανιούσα έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί ρεύματος κάνοντας τους πολίτες να ψάχνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι ειδικοί συστήνουν τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές συσκευές (επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές) και τα κινητά τηλέφωνα να αφαιρούνται από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο πολλές είναι οι συσκευές «βαμπίρ», οι οποίες καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες ρεύματος ακόμη και όταν είναι ανενεργές.

Η τεχνολογία λοιπόν που έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα ήρθε να μας βοηθήσει και με την κατανάλωση ενέργειας.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κουντουργιάννης, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τις «Έξυπνες συσκευές» οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

«Μέσω του κινητού ή ενός υπολογιστή μπορούμε να διαχειριστούμε τις ηλεκτρικές συσκευές. Μέσω της συσκευής που έχουμε επιλέξει μπορούμε να δούμε μέσω εφαρμογής την ενέργεια που έχουμε καταναλώσει ενώ παράλληλα μπορούμε να ενημερωθούμε μέσω ειδοποίησης για το αν έχουμε υπερβεί κάποια όρια», είπε ο κ. Κουντουργιάννης.

«Το πρόγραμμα μπορούμε να το ανοίγουμε απομακρυσμένα. Όπου έχουμε εγκαταστήσει το πρόγραμμα μπορούμε να βλέπουμε την κάθε αλλαγή που γίνεται στην παρέμβαση ηλεκτρονικής ενέργεια που γίνεται», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να βάλουμε το ποσό που πληρώνουμε και να ξέρουμε στο σύνολο την ενέργεια που έχουμε καταναλώσει. Όταν είμαι μακριά να ξέρουμε τι έχουμε ξεχάσει ανοιχτό», συμπλήρωσε.

Τέλος, το κόστος μιας τέτοιας έξυπνης εφαρμογής σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να ξεκινήσει από 30 ευρώ.

Πηγή: newsme.gr