Ρεύμα: «Κόκκινος» συναγερμός! Φόβοι για μπλακ άουτ το Πάσχα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές ενόψει του Πάσχα, καθώς εντοπίζεται σοβαρός κίνδυνος διαταραχής στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), συγκαλεί σήμερα κρίσιμη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ο λόγος αυτής της κινητοποίησης είναι η αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία ενδέχεται να προκαλέσει υπερβάλλουσα παραγωγή ρεύματος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο λόγω της καθυστερημένης εφαρμογής τηλεχειριζόμενων συστημάτων στα φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και η λήψη αποφάσεων είναι άμεσες προτεραιότητες, καθώς το ενεργειακό ισοζύγιο πρέπει να παραμείνει ελεγχόμενο.

Πιθανά μέτρα για την αποτροπή διακοπών ρεύματος

Η άμεση λήψη μέτρων κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά πως οι περικοπές ενέργειας ενδέχεται να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ειδικότερα, εξετάζεται η πλήρης αποκοπή περίπου 7.000 φωτοβολταϊκών πάρκων που δεν διαθέτουν συστήματα τηλεχειρισμού, για το τριήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή η λύση θα αποτρέψει τυχόν υπερφόρτωση του δικτύου.

Επιπλέον, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο περιορισμός ή και η προσωρινή διακοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα γειτονικά κράτη. Σε ακραίες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται η αποσύνδεση γραμμών μέσης τάσης, αν και ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει άμεσα την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές.

Γιατί το σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο;

Τρεις βασικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αυξημένη επικινδυνότητα του ηλεκτρικού συστήματος φέτος το Πάσχα:

  1. Ραγδαία αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ: Από τα 12,5 GW στο τέλος του 2023, η ισχύς των ΑΠΕ έχει φτάσει στα 14,5 GW στο τέλος του 2024, αυξάνοντας την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας κατά περίπου 2 GW.
  2. Καθυστέρηση στην εγκατάσταση τηλεχειριζόμενων συστημάτων: Παρά την υποχρέωση που επιβλήθηκε με νόμο από τον Μάιο του 2023, μεγάλος αριθμός φωτοβολταϊκών (συνολικής ισχύος άνω των 8,5 GW) δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση του δικτύου.
  3. Σύμπτωση του Ορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα: Η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες μηδενίζει τις δυνατότητες εξαγωγών, αφαιρώντας μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τη διαχείριση της περίσσειας παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν διπλό κίνδυνο: αφενός, την πιθανότητα ανεξέλεγκτης εισαγωγής ενέργειας από διασυνδεδεμένα συστήματα, και αφετέρου, την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων στις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς όμως να παραβιαστεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων να τίθεται σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να βρουν λύσεις άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια για το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ