Η ΡΑΑΕΥ φέρεται να προτείνει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να υιοθετήσουν τη χρέωση ανά ώρα για τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κυβερνητικού σχεδίου για τα δυναμικά τιμολόγια, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά τους καταναλωτές για 24 διαφορετικές χρεώσεις, μία για κάθε ώρα της επόμενης ημέρας. Αυτές οι χρεώσεις θα βασίζονται στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς της Επόμενης Ημέρας.
Αν η πρόταση της ΡΑΑΕΥ εγκριθεί, οι τιμές που θα ανακοινώνονται θα περιλαμβάνουν όλα τα σχετικά κόστη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον καταναλωτή να γνωρίζει την πλήρη οικονομική επιβάρυνση και να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των προμηθευτών, επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά καθορίζονται ανά 15 λεπτά. Ωστόσο, για να μην προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, οι προμηθευτές θα υπολογίζουν τη μέση ωριαία τιμή, αντί των 96 επιμέρους τιμών που προκύπτουν από την καθημερινή καταγραφή των 15λέπτων.
Επίσης, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, οι τιμές που θα ανακοινώνονται θα πρέπει να ενσωματώνουν εκ των προ προτέρων όλα τα κόστη. Κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά μία ώρα την τελική επιβάρυνση που θα υπάρξει στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του.
Τα πολυζωνικά τιμολόγια
Τη λύση των πολυζωνικών τιμολογίων προκρίνουν από την πλευρά τους οι πάροχοι, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του σχεδίου για την επόμενη ημέρα των χρωματιστών τιμολογίων. Στα πολυζωνικά συμβόλαια, ο προμηθευτής θα ανακοινώνει για την επόμενη ημέρα τις χρεώσεις για συγκεκριμένες ζώνες, και όχι επιμέρους ώρες, της ημέρας.
Οι ζώνες χρέωσης θα καθορίζονται από τους ίδιους τους προμηθευτές και θα διαφέρουν με βάση την πολιτική τους. Η κάθε εταιρεία θα μπορεί να εφαρμόζει χρεώσεις σε έως και τέσσερις ζώνες – πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ – με την προϋπόθεση πως για κάθε ζώνη θα υπάρχει η αντίστοιχη χρέωση, την οποία οι πελάτες της θα γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα.
Ο ρόλος των έξυπνων μετρητών
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των προτάσεων είτε για χρονοχρέωση είτε για πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα μέσα Νοέμβριου, αναμένεται να προχωρήσει η επόμενη φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την εγκατάσταση των 7,3 εκατομμυρίων ψηφιακών έξυπνων μετρητών ρεύματος από το ΔΕΔΔΗΕ. Ο διαγωνισμός που ήδη παρουσιάζει νέα μεγάλη καθυστέρηση, μπορεί υπό όρους να οδηγήσει στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στο δίκτυο διανομής της χώρας μέχρι το 2030.