Ρεύμα: Σας λύνουμε την εξίσωση με τα χρωματιστά τιμολόγια

Τα πράγματα με τα χρωματιστά τιμολόγια δεν είναι τόσο περίπλοκα από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να λύσετε την εξίσωση με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Ας τα δούμε πρώτα συνοπτικά και μετά θα αναλύσουμε και πιο αναλυτικά το κάθε τιμολόγιο, μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο!

Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να λύσετε την εξίσωση με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Το πράσινο τιμολόγιο

είναι το παλιό γνωστό τιμολόγιο που ξέραμε πριν αρχίσουν οι εταιρείες να ανακοινώνουν διαφορετική τιμή κάθε μήνα. Θα έχει μια βασική τιμή κιλοβατώρας που θα πρέπει να ισχύει για 6 μήνες και οποίες διακυμάνσεις θα υπάρχουν στο χρηματιστήριο ενέργειας θα τις καλύπτει η παλιά γνωστή Ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ονομάζεται πλέον Μηχανισμός Διακύμανσης

Το κίτρινο τιμολόγιο

είναι το προϊόν της κάθε εταιρείας, που θα αλλάζει η τιμή κιλοβατώρας κάθε μήνα όπως βλέπουμε και τώρα.

Το μπλε τιμολόγιο

είναι το σταθερό τιμολόγιο που η τιμή κιλοβατώρας θα είναι αυξημένη, αλλά δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο

απευθύνεται αποκλειστικά στους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή και γίνεται διακύμανση της χρέωσης σε ημερήσια βάση

Αναλυτικά

Οι εταιρείες υποχρεούνται να αναρτήσουν τις τιμές χρέωσής τους έως τις 20 Δεκεμβρίου κι οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν προτίμηση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά θα ενταχθούν αυτόματα, τουλάχιστον για ένα μήνα, στο πράσινο τιμολόγιο. Οι επιλογές είναι οι εξής:

  • Τα μπλε τιμολόγια έχουν υψηλή τιμή, ωστόσο δεσμεύεται ο πάροχος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να έχει σταθερή χρέωση, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Εφόσον ο καταναλωτής επιλέξει να σπάσει πρόωρα τη σύμβαση, προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης.
  • Το κίτρινο τιμολόγιο είναι κυμαινόμενο και η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης.
  • Το πράσινο τιμολόγιο είναι κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετικής ανά μήνα, με τη διαφορά ότι η τιμή εκκίνησης είναι σταθερή για 6 μήνες. Η τελική τιμή αναπροσαρμόζεται μήνα μήνα, γιατί αλλάζουν οι μεταβλητοί συντελεστές του τύπου της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς λαμβάνει υπόψη αυτός ο τύπος και τις τιμές εκκαθάρισης των προηγούμενων μηνών από το μήνα κατανάλωσης, πρόκειται για το μοναδικό τιμολόγιο όπου υπάρχει ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης από όλους τους παρόχους, επομένως το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας θεωρεί ότι έτσι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
  • Το πορτοκαλί τιμολόγιο απευθύνεται αποκλειστικά στους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή και γίνεται διακύμανση της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. «Εκτός από τα μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί που εισηγήθηκε η αγορά, η δική μας πρόταση ήταν τα πράσινα τιμολόγια κι αυτός αν θέλετε είναι και ο λόγος που υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, διότι εξαναγκάζουμε τους παρόχους να συγκρίνονται κάθε αρχή του μήνα, όλοι μαζί» σημείωσε στο ERΤNEWS o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Θέλει πολύ ψάξιμο στο πράσινο για να παραμείνεις. Πρέπει να συμβουλεύεσαι κάποιον ειδικό για να μπορείς να καταλάβεις βάσει των συντελεστών, ποια είναι η πιο συμφέρουσα προσφορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών, οι καταναλωτές δε θα πρέπει να παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσαν να αφορούν έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα, ενώ παράλληλα πολλές βασικές τιμές είναι χαμηλές ώστε να λειτουργούν ως δέλεαρ, ωστόσο έχουν πολύ μεγάλο καπέλο ρήτρας αναπροσαρμογής που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

συνέχεια στο enaklik.com