Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με μειώσεις στις καταναλώσεις και του κόστους στους λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθέτηση η Ελληνική Κυβέρνηση.

Ρεύμα: Το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση στην κατανάλωση από τις 13:00 ως τις 16:00 και από τις 19:00 μέχρι τις 22:00.

Στην καταγγελία ότι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν με 454 ευρώ και πουλάνε με 790 ευρώ προχώρησε μέσω της συχνότητας του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν από το κόστος της ενέργειας και η κυβέρνηση ζητά εξοικονόμηση κατανάλωσης για να δώσει εκπτώσεις, ο Γιώργος Αδαμίδης εκτόξευσε κεραυνούς παρά την προσπάθεια των δημοσιογράφων του σταθμού να τον διακόψουν και εν γένει να τον… συνετίσουν.

Ρεύμα: «Αγοράζει αυτή την στιγμή η ΔΕΗ και οι πάροχοι 454 ευρώ και πουλάνε 790 ευρώ»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προειδοποίησε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας, ενώ άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων κατά την αναφορά του για τις νουθεσίες της κυβέρνησης προς τους πολίτες να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

«Λέει να πάρουμε καυστήρες πετρελαίου … τι θέλει να κάνει κατά την προσωπική μου άποψη; Να “ξεστοκάρει” όσους καυστήρες υπάρχουν … είναι ελληνικός νόμος ότι από 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αύξηση θανάτων από πυρκαγιές που ενδεχομένως να σχετίζονται με την χρήση εναλλακτικών και μη ασφαλών μέσων θέρμανσης.

«Ο υπαρχηγός ε.α. της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης στις 22 Μαρτίου φέτος ανέφερε ότι έχουμε 82 νεκρούς από πυρκαγιές, αναθυμιάσεις, μαγγάλια, από αυτοσχέδια σώματα θέρμανσης … 18 μέσα στο Δεκέμβριο. Πριν από αυτή την κρίση υπήρχε πρόβλημα.

Τι θα γίνει τώρα. Προκύπτει ότι χάθηκαν 83 άνθρωποι, άσχετα αν είναι νέοι ή γέροντες. Σημασία έχει ότι χάθηκαν από το κρύο. Τότε που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση, είχαμε αυτό το πρόβλημα … όχι μόνο το 2021, αλλά από την αρχή της κρίσης, το 2010, το 2011» σημείωσε.

Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η οριστικοποίηση των μέτρων για ρεύμα-φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ενέργειας, μέσω διαρροών, επισημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το οριστικό πακέτο για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, πασχίζοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τη βοήθεια προς τους πολίτες, ενώ, ουσιαστικά, παίζει ξανά το χαρτί της ατομικής ευθύνης.

Όπως ανέφεραν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση αναμένεται να είναι στο 15%.

Ρεύμα: Ακόμη

Επίσης θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία).

Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της.

Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να φέρει έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά σε ένα βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνοντας έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του κόστους ρεύματος για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10 % έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η μείωση αυτή δεν αφορά τον καθένα ξεχωριστά, αλλά θα υπάρχει σύσταση στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση, θα είναι και το νέο μοντέλο επιδοτήσεων, στο οποίο όσο λιγότερο καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχει από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής θα είναι από τις 13.00 έως 16.00 το μεσημέρι και από τις 20.00 έως 22.00 το βράδυ, όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Ρεύμα: Οι επικίνδυνες ώρες για μπλακ άουτ

Δύσκολη «άσκηση» είναι προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος, ειδικά στις ώρες αιχμής.

Η Καθημερινή αναδεικνύει στην πράξη το δύσκολο του εγχειρήματος, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα, οι ώρες αιχμής είναι από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ και η πιο υψηλή ζήτηση, μέσα στον Ιανουάριο.

Όπως σημειώνει βέβαια, το βάρος των όποιων περικοπών, πέρα από το Δημόσιο, θα πέσει στη βιομηχανία και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των νέων επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ξεκινήσει. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Κώστα Σκρέκα αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στους λογαριασμούς από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Το νέο μοντέλο επιδότησης θα αφορά όλους, για τις πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα από Οκτώβριο

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά κλιμακωτή. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση. Για παράδειγμα:

1η κλίμακα (πρώτες 300 κιλοβατώρες), υψηλότερη επιδότηση
2η και 3η κλίμακα, μικρότερη επιδότηση

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, που αφορά συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι μία μίξη κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο στίγμα.

Ρεύμα: Power Pass

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί και το επίδομα ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση, καθώς ισχύουν οι προηγούμενες.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΈχετε τέτοιο εισόδημα; Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ
Επόμενο άρθροΤραγικό αυτό που συνέβη στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Τεράστια οργή